Balkan Station 2019 – една легенда няколко години по-късно

Balkan Station 2019 – една легенда няколко години по-късно

Здравейте, приятели,

от екипа на любимата ви инди медия решихме да ви споделим изключително позитивните си впечатления от един ивент, за който не знаехме много – Balkan Station 2019. Започваме!

снимка:
Ивайло Данаилов

ДЕН 1-ВИ

Изхвърчали от работа с 20 минути по-рано, а 30-тина минути по-късно вече се носехме към гара Балкан в стил „трака-трак [x2] на купон ще идем с влак“. Не бяхме сами, имаше и други ценители на подобен вид партита. Супер! По пътя си разговаряхме за новите стилове музика и как вече младите не се забавлявали като едно време с най-готиния ТВ техник и оператор на ефир. Младите се забавляват, ама скрито, защото днес забавата сякаш вече не е позволена, ще добавим тихо, без претенции, че разбираме много, а и не че вече сме толкова млади – б.а. 

На мястото пристигнахме около час след началото на програмата по реда, в който бе първоначално обявена:

BALKAN STATION 2019
Line up
Петък 06.09
17:00 ч. Michael Peshev – live
18:00 ч. Pierre
20:00 ч. Balkansky aka. Ghost 303
22:00 ч. Birben

Събота 07.09
00:00 ч. Bucksy
02:00 ч. Amy & Iveta
04:00 ч. Stenly
06:00 ч. NACHT
08:00 ч. JVDB
10:00 ч. DJ Valentine
12:00 ч. Soundform
14:00 ч. George Eve
16:00 ч. Live Acts
Violet Vanilla
M.V.R.
80s Clash
19:00 ч. PGK
21:00 ч. Risto
23:00 ч. RoboKnob – live

Неделя 08.09
01:00 ч. DJ Rady
03:00 ч. L E S N I K Dj Set
05:00 ч. Cardioactive
07:00 ч. Alex Sesh
09:00 ч. Dreamdance
11:00 ч. Cool Blue
13:00 ч. xDEx – live
14:00 ч. Cosmic Portal – live
16:00 ч. Balkan jam Station

снимка:
Ивайло Данаилов

За наш късмет, обаче, или понеже „тука е така“ лайнъпът се случваше с около час закъснение – всеки един от артистите стартира с около час по-късно от предварително обявената програма. Няма лошо, никой не бързаше. А и така не изтървахме твърде много от началото…

Към локацията навлязохме преминавайки през най-готиния въжен мост, който на всичкото отгоре беше и наскоро ремонтиран, така че, можеше да се люлеем без много притеснения. 

P.S. През нощта, мостът изглеждаше така:

По време на пристигането ни вече звучеше музика, тоест партито вече бе на лице. Пускаше Pierre, или Петър Миладинов, водещ на Subfactor Radioshow по радио Бинар. За жалост, не можахме да хванем много от неговия сет. Заопъвахме палатки и хамаци в chill зоната до реката, а когато се върнахме на главната сцена, музиката вече беше в ръцете на Ivan Shopov, който стартира като COOH – с нетипични дръменбейс и дъбстеп influenced тракове (по скоро dub techno и dubstep) и заквърши като Ghost303 – с дарк ейсид техно селекция. И-де-ал-но! Очертаваше се готино парти… Видео от сета на Balkansky aka. Ghost303 – тук (Cooh?), тук и тук (Ghost303) 

Към 23:00 зад пулта застана Birben (Добрин Станев), докато ние още се окопитвахме от ейсид техно превъплащението на добричкия ни приятел от тийн годините – Cooh aka Иван Шопов. От описанието на Birben, любезно предоставено от организаторите на ивента, научихме за т.нар. Dron techno (От Wiki: Drone music,[2][3] drone-based music,[4] or simply drone, is a minimalist[5] genre that emphasizes the use of sustained sounds,[6] notes, or tone clusters – called drones. It is typically characterized by lengthy audio programs with relatively slight harmonic variations throughout each piece. La Monte Young, one of its 1960s originators, defined it in 2000 as „the sustained tone branch of minimalism“.[7]). Сега, преосмисляйки случилото се, можем да кажем, че харесваме дрон техно!

P.S.  Звук и светлина от сета на Birben – тук, а авторски микс в тубата отпреди 2-3 години – тук

снимка:
Анелия Теофилова

Към 01:00 вече в събота зад the wheels of steel застана Bucksy или Цветомир Петров, който, ако се не лъжем, ни зарадва с малко minimal и повечко tech house и techno. За изпусналите – видео 1 и видео 2 от сета му. Партито навлизаше в правилния коловоз, докато ние вече се носехме на теснолинейката… 

Около 03:00 в съботната утрин зад пулта (или миксера?) застанаха Amy & Iveta Green, които ни зарадваха с по-класическо и тежко техно (поне според скромните ни разбирания), с дълбоки бас линии, които ни влизаха точно „тамън“ или „като у дома си“. Подкаст от гостуването на двете дами в DJambore.com On Air radio show по любимото ви/ни студентско инди-радио реакция – тук, by the way, в случай, че са ви станали интересни…

Около 05:00, или малко преди да съмне, последва Stenly, който затвърди приятното техно звучене, наложено от предходните дами, като го миксира обаче с малко минимъл и детройско техно и ако се не лъжем пускаше и на 3 грамофона ☺

Точно към 07:00 по първи петли, или малко след залезът на нощта, зад миксерите застана NACHT или Димитър Димитров от Algorithm, който ни зарадва със селекция, която ни се стори меко казано NEXT LEVEL, без по никакъв начин да омаловажаваме труда на предходните артисти (просто, сякаш всеки следващ диджей допринасяше или надграждаше с нещо над предходния, без да смятаме последния за най-добър или нещо от сорта… – б.а.). Дълбоки синтове, нощни вопли, добре замаскирани (привидно) дълбоки баси и всичко останало от арсенала на един добър диско жокей и продуцент. „Пиу-пиу“ върхи дийп атмосферичен саунд, съчетан със стил, вкус и чувство за (хаус) ритмика + неспирно желание за експеримент(иране) – така бихме определили селекцията и първото ни впечатление от NACH (макар да бяхме на TExN #9, където явно нещо ни е убягнал по тъча – б.а.). 

Към 9-9 и нещо последва JVDB, за чиито сет ние за жалко не знаем много (моля, коментирайте под статията впечатленията си от JDVB, от екипа на най-организираната „медия“ в ефира на родния интернет искрено желаем да знам какво проспиваме по време на който и да е ивент на който ни видите, макар и често да нямаме възможност да отреагираме, тоест да се събудим, в/чрез адекватност и навреме – б.а.).

снимка:
Анелия Теофилова

Според програмата, последвали са:

10:00 (11:00) ч. DJ Valentine
12:00 (13:00) ч. Soundform
14:00 (15:00) ч. George Eve
16:00 (17:00) ч. Live Acts
Violet Vanilla
M.V.R.
80s Clash
И т.н. което ние няма как да знаем, изпаднали в сладка, заслужена и за жалост повече от нужна и неотложна дрямка. 

ДЕН 2-РИ

P.S. Събудихме се по време на гига на Violet Vanilla, като след живата програма имахме късмета и да се запознаем и с тяхната вокалистка Ралица (която се оказа, че познаваме – б.а.), без да я разпитваме за допълнителни подробности, като едни истински и пристойни джентълмени. За пърформанса на Violet Vanilla бихме споделили, че ни дойде като свежа глътка алтернативност (разбирай въздух – б.а.) за добро утро – незадължително, но непременно освежаващо! За стила им бихме цитирали: „Космическият криминализъм в музиката им, съпътстван от машинална анархия и кибер безумие, по-скоро ги причислява към течението Green Energy Fusion“.

P.S. Violet Vanilla подкрепят всички Eco-Logical движения в центъра и периферията на галактиката, с което ни допадат още повече, бидейки толкова зелени.

В live gig програмата последваха М.В.Р (или M.V.R.) – група, възкръснала от 2006-та с подновен състав и различна визия за музика, текст и аранжимент, дебютно за Balkan Station 2019. Специално за читателите ни ще сподели, че групата съществува от няколко месеца, а стилът ѝ може да се определи като градски електронно-акустичен. Парчетата й се отличават с дълбочина, мелодичност и преплитане на различни темпа в тях – от брейкс, трип хоп, фънки до ейсид джаз и денс, а самите Дики (Dickie) (програминг и клавишни), Деница (dj Cool blue), Петър Александров (ударни) и Алекс Стефанов (бас) изглеждат така:

И не на последно място, в „живия прозорец“ (случващ се за първи път на Balkan Station 2019 by the way – б.а.) последваха 80s Clash, които определено печелият конкурса по оригинален никнейм (по скромните ни и късноосемдесеттарски предпочитания). Кратко видео от сета на 80s Clash – тук. Ще добавим само, че именно 80s Clash бяха едни от виновниците за Balkan Station 2019, за което трябва лично да им благодарим и почерпим с ракия на фона на задушевни разговори за бъдещи проекти, които всички ние вече сме водили. И все пак…


снимка:
Ивайло Данаилов

Към 8 – 8 и нещо PM последва PGK, когото някои наричаха просто Пафката (или „Пафкатааа“)… който ни раздвижи с ритмичен tech house, елегантно съчетан с dub minimal и micro house (на винили, ако се не лъжем – б.а.). За пример – екзампъл 2 и екзампъл 1 (кратко видео, но след средата започват и танци – б.а.) Харабията мажеше!

Risto стартира малко след 22:00 с качествена електронна музика с техно привкус. За незапознатите (като нас до скоро – б.а.) Risto, познат на някои и като Христо Пенчев, е човекът зад Бетон и Mellow Sounds Radio, подкасти от което можете да чуете на саундклауд профила на Risto. Очакваме да чуем още много от това момче! А иначе – кратко видео – тук!

Около полунощ стартира лайв пърформънса на електронното/техно-дуо Roboknob, или Ясен Георгиев и Станислав Генадиев, които ни потопиха в дълбок двучасов трип, който звучеше и изглеждаше долу-горе така и така. Експериментално, едновременно аналогово и дигитално и импровизационно – така бихме описали изпълнението на Roboknob (накратко – яки са, бихме им рапирали – б.а.). За да имате представа – ударете едно ухо на едноименния трак от дебютното им EP, което се издава и на плоча – Dexydi, от която, по думите на артистите, са останали последните 15 бройки: 

Около 2-2 и нещо след полунощ в неделя зад пулта се изправи една легенда – DJ Rady. Който не знае, именно той е основателят на първото Българско движение за електронна музика – Metropolis, поставило началото на стрийт парадите и прочие. DJ Rady ни зарадва с олд скуул рейв (в стил Josh Wink, какъвто слушахме едно време, когато се запалихме за първи път по тази музика) и мелодична денс селекция. Върна ни назад в годините на Индиго, Спартакус и хубавите години на Ялта. Носталгията бе жива, а магията – пълна. Кратко видео от сета на DJ Radyтук.

След сета на DJ Rady се насладихме на L E S N I K, или – Калин Байчев (SuB) и Калоян Гаврилов (KANZ), стоящи и зад формации като porno bpm и 80s Clash. Под формата на най-новото си алтер-его Lesnik. Последните ни екзалтираха с помощта на тежки кикове и киселинни бас линии, плюс FM синтез. „LESNIK е Духът на гората, съвкупност от хипнотизиращи и трипиращи FM текстури и твърди ритници“ – за който не знае – б.а. 

Последва и един от любимците ни за вечерта, чиито сет, за жалост, не можахме да изслушаме (и наблюдаваме) до края – Cardioactive от Stamina, на когото, за жалост, само успяхме да помахаме, нарамили самарите си със сълзи на очи. Нищо, повече от Йонков и други от Stamina, ще можем да чуем на 4-ти октомври във Fabrika 126 – Stamina w/ Remco Beekwilder (елате и вие – б.а.). 

След като и за жалост, от екипа на любимата ви медия, ни се бе наложило да си хванем сутрешния влак за София програмата на феста е продължила с:

На печелившите (тоест останалите) – честито!

А сега – вместо заключение:

Атмосферата на фестивала бе повече от уникална. Хареса ни въжения мост, хората на входа, липсата на каквито и да е ограничения (от рода на – „с бирата от вън до тук“ и т.н.). Специално впечатление ни направиха чудесните визуализации, уникалната локация и най-вече… Сещате се, нали? Хората. А за народните цени на бара, дума няма дори да отваряме (не помним кога за последно бяхме пили наливна бира за 2 лв. – б.а.)

Чудно място, позитивни хора, пълна магия – така бихме описали Balkan Station 2019. Легендата оживя и дано не спира през близките години. София а и районът имат нужда от такива събития. С нетърпение чакаме Balkan Station 2020!

До скоро, приятели! 1 <3

Фенове за ивента: