ARTE FEASTIVAL 2021 – ИМА ТАКЪВ ФЕСТИВАЛ

ARTE FEASTIVAL 2021 – ИМА ТАКЪВ ФЕСТИВАЛ

DJambore.com винаги следи с интерес фестивалния живот в страната и чужбина, затова нямаше как да ни подмине и Arte Feastival

проследява: Влад

снимки: Илиян Ружин

(още снимки от Гро тук)

Пиршеството и фестивалът (както гласи името) се провежда за първа година, в края на горещия летен месец август, в спа столицата на Балканите – Велинград.

Впечатли ни пъстрата програма на фийстивала, която предлага за всекиго по нещо интересно – от Михаела Маринова до Горан Брегович. Многобройните сцени се разпростират на площ от 30 декара и включват Music Stage, Young Power Stage, Comedy and Cinema Club, Chef’s Stage, Adventure Zone и други.

След незначителни логистични пречки все пак успяваме да пристигнем точно на време за втория фестивален ден (виж снимки от първия ден тук). Още с паркирането на колата от младежката сцена се чува изпълнението на Pavell & Venci Venc’. Но ние имаме мисия… И тя е да се доберем до Керана и Космонавтите. Без съмнение това е тяхната година, защото са неизменна част от всеки фестивал това лято и заради получаването на престижната награда на БГ Радио за дебют на годината. Мощният глас на Керана за пореден път изстрелва всички в космоса и тя вече има „власт“ над присъстващите.

След това изпълнено с „power“ излияние е време да охладим страстите. Насочваме се към готварската сцена, където ни очаква кулинарното дуо „Amuse Bouche”. Днес Бояна и Борис приготвят пред публиката домашно шоколадово джелато. Магията на сладоледа и шоуто с течен азот за приготвянето му, няма как да се предадат с думи. Просто невероятно!

Зарядът на вечерта се оказва един от най-харесваните електронни артисти на Балканите – DJaikovski. Македонецът прави близо двучасово шоу, чиято атмосфера ни пренася отново на славните партита от едно време…

В това време на комедийната сцена Камен Во и Тончо Токмакчиев разказват смешките си от същото онова време…

Следва специалната изненада на организаторите за всички присъстващи – илюзионистът Imad Magician и чаровната му асистентка. Показва интересни трикове с карти, изчезващи предмети и пари, в които се включват и зрителите. Може би най-завладяващото изпълнение е напълването на контейнер с алкохол. 🙂 Трябва и нас да ни научи на този трик, като абсолютна необходимост за всеки фестивал.

Неусетно става време за кулминацията на вечерта – изпълнението на Горан Брегович. Сцената е буквално претъпкана, всеки иска да е най-отпред, за да се развихри от музиката на босненската легенда. Ето го и него – с безупречен двуреден костюм, изцяло в бяло, акомпаниран от своя оркестър за сватби и погребения. Освен тях на сцената са и българските народни певици сестри Даниела и Людмила Радкови в традиционни носии. Като на всяка сватба има и нещо ново, и нещо старо, но безспорно по-старите хитове като „Буба Мара“, „In the death car“, „Bella Ciao“, „Калашников“ карат публиката да избухне най-гръмогласно. Нито черна котка, нито бял котарак „минават път“ на перфектното шоу.

След всички тези емоции Махмут Орхан ни кара да полетим високи над облаците със своя сет. 

На следващия ден, на път за главната сцена, хвърляме едно око на Chef’s Stage-a, където Лора и Стоян привършват с готвенето. В менюто днес е нещо типично за региона – марудник, Лора приятно го загаря до тъмен карамел, за да е неустоим.

След тях, на същата сцена, следва предизвикателство, което за първи път виждаме на фестивал – бирена миля. Трасето на състезанието далеч не е цяла миля, но бира и емоции има за всички бирени ентусиасти.

След като се позабавлявахме с „жадните“ участници, е време да се насочим към мейн стейджа, където по програма e „Love Itoya“. Определено това е моята изненада за вечерта. Впечатлява ни със силното си присъствие на сцената, съчетано с емоционален глас и завладяващи танцови стъпки. Изпълнява някои от старите си парчета, но не пропуска и по-новите като „Party“ и „What you got“. С яко рапиране и танци, „Love Itoya“ определено показва на публиката кой е шефът. За финал „Put some colour in you life“.

В това време на „Young Power Stage“ са чичетата от „Скандау“. Публика не липсва и не се състои само от младежи. Малки и големи заедно скачат и пеят с пълно гърло „Но!“, „Спомен от рана“, „Чужди усмивки“. Вместо „ангажираният“ Слави Трифонов, този път дуетната половинка на Тото Н е Димитър Маринов. Публиката не пуска „Скандау“ да си тръгват от сцената и иска още, и още. Последната песен за вечерта и завършек на концерта е „Майка му стара“.

От главната сцена се носи лекият кадифен джаз на „De-Phazz“. Музиката се съчетава перфектно с настъпващия залез, а меките слънчеви лъчи огряват цялата фестивална зона и дават усещането за поетична романтика.

Skye Edwards от „Morcheeba“, облечена изцяло в черно в дълъг шлифер, широкопола шапка и високи токчета, също ни връща обратно във време неусетно с „Never and easy way“, „Bloodline“, „Lemonade“, „Rome wasn’t built in a day“ и „Say it’s over“. Преди да изпълнят последната си песен  Skye се „подкрепя“ с неизвестна алкохолна течност, умело прикрита в обемната ѝ гривна. Каква креативна идея за следващите фестивали и концерти!

За финал на всичко избухваме като за последно с диджея от световна величина Roger Sanchez.

След два дни изпълнени с много емоции и нови преживявания, определено може да заявим: Има такъв фестивал! Чакаме с нетърпение следващото издание догодина.

-> Организаторите вече планират второто издание на фестивала догодина, а тези, които вече със сигурност могат да се нарекат „фенове“, могат да намерят промо билети в продажба тук. За втора поредна година семейният фестивал на България ще предложи богата програма, любими артисти и невероятни атракции. И през 2022 фестивалът ще запази своя тридневен формат. Датите, артистите и местоположението за следващото издание не са известни, но при тяхното обявяване, закупилите промо билети, ще имат десет дни на разположение да върнат билета си, ако пожелаят това. 

P.S. Нищо нямаше да е същото без игралната фантазия на Fireter