Amenra е крясъкът, който отвътре те раздира… за да се споделя

Amenra е крясъкът, който отвътре те раздира… за да се споделя

Вече рядко ходим на метъл концерти, но когато се случи, най-често са организирани от Wrong Fest, които продължават да канят интересни за разглезените ни уши банди.

снимки и крясъци: LeMouseRat Photographie

Разбрах за съществуването на Amenra от обявяването на концерта им в София и още от първата чута песен се влюбихме. Звученето на белгийската банда умело миксира бавни, тежки рифове с много нежни моменти; покосяващи крясъци – с мелодични вокални части…

Организаторите бяха споделили във Facebook събитието интересна статистика – 95% от билетите били закупени поединично. Явно този феномен рядко се наблюдава на другите им концерти.
Изявлението ме вкара в размисъл как понякога именно живите изпълнения те карат да разбираш, че имаш и съмишленици из този студен и злобен свят.

Музиката на Amenra е лична и вероятно всеки подхожда към нея по различен начин. Аз бих я определил като глух крясък, който ехти в съзнанието ти, когато те е обзела безпомощносткогато нямаш вече на кого да се довериш в този кучешки, раздиран от мъки свят. Навярно други фенове на бандата биха изказали различно мнение, но именно в това е красотата да слушаш по-‘авангардна’ музика.

E-L-R

Относно подгряващите банди, видяхме и харесахме и E-L-R и YLVA. Те бяха супер предястие за главното блюдо, но все пак не предлагаха онази прогресивност и арт привкус, който Amenra носят.

YLVA

Относно изпълнението на Amenra – то бе всичко, което очаквахме, дори повече. След като си изгледал няколко техни концерта, когато най-после и ти си част от тях, си… благодарен.

Amenra

Поведението на момчетата на сцената абсолютно акомпанираше на творчеството им – обрано, без излишна показност, но и с няколко странности. Погледите към публиката бяха рядкост, но това е част от чара им. Вокалистът Colin предаде много подходяща енергия дори и приклекнал с гръб към на публиката.

Amenra

По мой спомен изпълниха парчета като Children of the Eye, Diaken, Am kreuz, Plus près de toi, но и всички останали бяха много яки. Да чуя на живо A Solitary Reign се превърна в мечта от първия момент, в който се докоснах до песента и осъществяването й, бе страхотно изживяване. Единствено крясъците на китариста можеха да са по-силни, но това е лично мнение. В момента любовта ми към това парче е толкова силна, че бих го настанил в своя all time класация.

Живото изпълнение на Amenra приключи с трясък и без излишни любезности. Смея да твърдя, че ако харесвате бавна метъл музика – то белгийската банда трябва да е в списъка ви с концертни цели. Звучат и се държат на ниво; надграждат силно записите си. Придават онази така нужна емоционална енергия, която ти дава сила да избършеш сълзите и да погледнеш трудностите отново… а колкото и самотен да се чувстваш, след този концерт знаеш, че не си единствен.

Макар и без прекалени движения, всички из публиката се забавляваха, тежките моменти бяха винаги съпроводени от дълбоко хедбангване. За щастие повечето концерти на Wrong са добре посетени, което ни изпълва с надежда, че ще продължаваме да се наслаждаваме на качествени гости.