A to JazZ Festival – емоционален преразказ и фактология

Tito Paris A to JazZ

A to JazZ Festival – емоционален преразказ и фактология

Толкова много се напъвах тази събота вечер да свърша работа и да се занимая с идеята DJambore.com, но… deadline-ът си е deadline. Емоцията – съвсем различна.

Пристигам много бързо, защото съм много закъсняла. Вече атмосферата на A to Z JazZ Festival се е разстлaла между, в и над хората в кучешката градинка зад Hilton или така наречения „Южен парк 2“.

Оглеждам „втората част на Южния парк“. Тук съботната вечер се ниже от игла до конец- същински A to JazZ – лежерно е; розето е хубаво; разговорите са възможни, а смехът – задължителен. Настроението, виното, приказките и усмивките бързо ме вкарват в джаза. Земята не е мокра, краката са боси, хората – танцувални, седнали, коленичили или излегнали се… За земните хора – въздушни мисли и музика от Tito Paris.

Tchiga na mim bô perta’m forte quê pa’m sinti
Calor di bô morininha óh cabo verde…

или

Come near me, hold tight, so that I feel
your heat, my little brunette, oh Cape Verde

О, Кабо Верде и аз съм брюнетка, и аз мога да танцувам. Земните хора наоколо – и те могат… И колкото сме по-близо, толкова сме по-неземни…

Половин час след предвидения край на съботната фестивална вечер, джазът продължава да се лее, въпреки последната въздушна вибрация, изпратена от Tito Paris. За всички нас – земляците, остава само да търсим в атмосферата следващата емоция… Тя бе неотложна, не за друго, а защото е събота вечер, след която идва безделна неделя. Подготвяме се за джазА на Richard Bona & Mandekan Cubano и за ново усещане, което не закъсня.

Richard Bona A to JazZА къде е фактологията? Ето, специално за теб, който продължаваш да четеш и да си я/го търсиш. 🙂

Близо 15 000 човека се насладиха на етно и уърлд ритми от цял свят по време на A to JazZ Festival. Традиционното тридневно събитие се състоя между 27 и 29 юни. В четвъртата си година, преминала под знака на етно джаза, A to JazZ World Festival предложи на меломаните два пъти повече музика и по три концерта на вечер с участието на артисти от Испания, България, Португалия, Кабо Верде, Камерун, САЩ, Мексико, Венецуела и др.

Гала вечерта на A to JazZ World Festival на 29 юни бе подчинена на афро-кубински ритми на Richard Bona & Mandekan. Преди това сцената загряха българската фламенко гордост Banda del Padre и Етно джаз триото на Петър Ралчев, Стоян Янкулов-Стунджи и Ангел Димитров.

Вече в историята са и запомнящите се изпълнения на Биг Бенда на БНР и Jazzophonia начело с маестро Антони Дончев, както и въздействащата изява на септета на Хавиер Масо Карамело, превърнало се в своеобразен трибют на покойния китарен виртуоз Пако де Лусия. Те бяха на сцената на джаз фестивала в петъчната вечер…

A to JazZ to me… Масово лично преживяване с труден преразказ. Оставам си (на) въздух.