5 НЕПОДОЗИРАНИ ИСТОРИИ ЗА FRANZ FERDINAND

5 НЕПОДОЗИРАНИ ИСТОРИИ ЗА FRANZ FERDINAND

През 2018 г., в Лисабон, се убедихме, че шотландската инди рок група Franz Ferdinand оставя публиката зашеметена дълго след концертите си заради заразителни ритми, искрящо присъствие и пъстро шоу.

Затова, дни преди събитието Franz Ferdinand, Nothing But Thieves и Hayes & Y – Burgas Summer Live, 11.08.2023, изровичкахме пет по-малко известни факти, които задават пътека към проследяване на развитието на бандата, създадена през 2002 г. Узнаването им, ще те подгрее подобаващо за първия им концерт в България.

 

1. ИМЕТО 

Преди да се спрат окончателно на Franz Ferdinand, момчетата обмисляли още няколко имена като вариацията „The Franz Ferdinands“ и адбикационното „The Abdicationists“. В крайна сметка избрали да отдадат почит на Франц Фе́рдинанд Карл Лу́двиг Йо́сиф фон Ха́бсбург, е́рцхерцог д’Е́сте от Австрия, чието убийство в Сараево доведе до Първата световна война. Басистът Bob Hardy споделя: „Просто ни пасна начина, по който звучи. Харесахме алитерацията.

2. ПЪРВИ LIVE 

Първото изпълнение на живо на Franz Ferdinand било на парти на приятел през 2001 г. Те изсвирили кратък сет, който се харесал и на бандата, и на публиката. 20 години по-късно групата е в състав: Alex Kapranos (вокали и китара), Bob Hardy (бас, беквокал), Julian Corrie (китара, беквокали), Dino Bardot (китара, беквокали) и Audrey Tait (барабани).

3. ВОКАЛЪТ ALEX

Alexander Paul Kapranos Huntley е роден на 20 март 1972 г. в Алмондсбъри, Великобритания. Майка му е от Англия, а баща му е грък. Мести се в Шотландия, когато е на седем. Средното име на Алекс – Пол, е в чест на Пол Маккартни, любимият певец на майка му. Преди да се отдаде на музиката, Алекс работи като готвач, барман, промоутър (организирал е live изпълнения в“The Kazoo Club“), шофьор, заварчик и IT лектор.

 

4. COVER TRACKS & REMIXES

Franz Ferdinand правят кавъри на популярни песни на Pulp, David Bowie и… Britney Spears. Техни тракове също биват миксирани от Daft Punk, Hot Chip и Erol Alkan.

5. НОЩЕН СКЕЛЕТ

Албумът Tonight включва звуци от обезглавен човешки скелет, купен за £12 („беше твърде добра сделка, за да я пренебрегнем, въпреки че скелетът нямаше глава„, откровеничи Alex). В последствие използват отделните кости, за да барабанят с тях и вярват, че заради тях албумът им има толкова застрашително звучене.

И преди да запазим нови спомени с бандата, този път на родна земя, ето и няколко фотоса от концерта им по време на NOS Alive 2018:

снимки: YoYo