1036 км до 36 Chambers. Sea Star Festival 2019.

1036 км до 36 Chambers. Sea Star Festival 2019.

За трета поредна година началото на лятото в Хърватия беше отбелязано подобаващо. Sea Star Festival 2019 събра над 80 000 меломани и безброй артисти в туристическото градче Умаг, намиращо се в северозападна Хърватия само на метри от Словения. Между 23-ти и 26-ти май комплексът Stella Maris беше местенце, изпълнено с много емоция, готини хора и страхотна музика!

Въпросът е как ние се озовахме там и защо? Заглавието би трябвало да ви насочило достатъчно, ако все пак нещо ви съмнява – WU-TANG CLAN, т‘ва е! От момента, в който боговете обявиха европейското си турне бяхме убедени, че ще ги видим. Първо много се натискахме за Англия, но на сила хубост не става… И ето, че изскочи SEA STAR FESTIVAL! В момента, в който обявиха новината, че WU ще са headliner-и на феста, започнахме луда подготовка! Ден след ден обмисляхме и нареждахме всичко, естествено накрая пак имаше някакви филми… 😀 Но в крайна сметка, всичко се стече като по мед и масло. ☺

На 23-ти беше Welcome партито, на което не присъствахме, тъй като все още пътувахме. На 24-ти около 18 часа вече бяхме на територията на феста. Все още нямаше посетители и използвахме времето да се разходим, да видим разположението на сцените и атракциите, след което разгледахме комплекса и околностите. Имаше 6 сцени, а цялата местност беше приказна! Към 22 ч. се завърнахме. Вече се беше заформило яко купонче. На голямата сцена бяха хърватската рап група HIGH5, които дали заради енергията си, дали заради 5-цата в името, ни напомниха на 5 O’clock (нашите са по-яки де, ха-ха).

След всеки от изпълнителите имаше по 10-тина минутки почивка, време за реклами. Тук се появиха хърватските СОСА ГЕНГ, а ние тактично се насочихме към другите сцени. Където не беше по-скромно от тук. От „Exotic Laguna” се чуваше, както можете да се досетите – латино и се кършеха баджаци, а арената също се беше понапълнила. Ние не успяхме да си харесаме сцена, затова се впуснахме в приключения. Имаше три или четири пункта с различни игри, закачки, мърч и инстантни камери. Беше много забавно навсякъде и доста изненадващо. След като обиколихме атракциите отново се насочихме към голямата сцена. Точно по програма се появи Vojko V отново хърватски рап. Той изглежда беше доста популярен и вървежен сред младите хървати (не може), тъй като пространството пред сцената се беше стабилно позапълнило и даже беше блъсканица, а всички викаха, танцуваха и се веселяха.

И колкото и голям да беше хайпът, ние, българската агитка, с нетърпение очаквахме неговия сет да приключи и да видим IAMDDB. За тези от вас, които не знаят какво е това – английска хип хоп, джаз, трап изпълнителка. Едва на 23, но със завиден талант. И наистина тя е невероятна! Като се започне само от гласа ѝ, сценичното ѝ поведение, тялото и стила ѝ… Целия час с нея мина като един миг!

Оттук нататък, изморени от дългото (почти 24-часово, с връзка) пътуване, пообиколихме набързо другите сцени и хванахме такси към къмпинга, където бяхме отседнали.

25-ти май. ГОЛЯМИЯТ ДЕН!

Вторият ден от фестивала беше прекрасен. Плаж, чилче в бунгалото, приготовления и отново такси до Стела Марис. Тази вечер вече запознати с фестивалната атмосфера се оттеглихме на малко по-спокойно местенце с винце в ръка. Прекарахме няколко часа докато се здрачи в приятна компания от българи и заедно се насочихме отново към фестивалната зона, където само след броени часове щяха да изскочат WU-TANG.

Имахме още няколко часа за губене. Обиколихме набързо сцените и си харесахме мистериозната „Silent Octopus“, където ни посрещнаха със слушалки. Да, точно така! Дават ти безжични слушалки, с три станции, слагаш си ги и избираш какво искаш да слушаш. Имаше хип хоп (разбира се), поп и 00‘s поп и рок. Съответно тази музика не е на запис, а трима DJ-и я пускат пред теб. УНИКАЛНО! Тук послушахме поне час, час и половина, а преживяването беше неописуемо! Около 23:40 ч. се насочихме тактично към голямата сцена, идеята ни беше да се наредим най-отпред за ЛЕГЕНДИТЕ и успяхме! Там търпеливо изчакахме безкрайно дългия сет на Hladno Pivo – хърватска рок група иииииииииииии…

ЕТО ГИ! WU-TANG CLAAAAAAAN!

Още от първия ден на феста навсякъде около нас имаше хора с тениски, суичъри и шапки на Wu, не само ние бяхме дошли за тях. Така и още преди Хладно Пиво да слязат от сцената, голяма част от публиката скандираше „WU-TANG, WU-TANG, WU-TANG“. Пред сцената взе да става все по-тясно, а хора не спираха да прииждат. Изтърпяхме и мееега дългата реклама иииииии ето че на сцената се появи RZA, след когото и целия клан. Побързах да ги разпозная, но не видях най-големия от тях, а именно METHOD MAN. Честно казано много се разочаровах от факта и до края на шоуто им тайно се надявах все пак да се появи от някъде, но уви… Anyway, това далеч не провали участието им. Беше феноменално! Даже си имахме OL’ DIRTY BASTARD!!! Синът му, с псевдоним Young Dirty Bastard, е точно копие на баща си! Тотален лудак, допринесе страшно много за шоуто на клана!

Сетът на момчетата беше час и половина, най-дългият до момента и мина адски бързо. Изпълниха, ако не се лъжа, всички тракове от Enter the Wu-Tang, който както знаете вече е на четвърт век и някои от най-популярните си песни като Gravel Pit. За един от траковете качиха на сцената момиче и момче от публиката, а за Gravel Pit сцената се напълни с мацки.

Въпреки натоварената програма на клана, те далеч не изглеждаха уморени и сякаш дадоха всичко от себе си, за да се забавляваме на макс и да ни се реваншират за липсата на Методи.

Беше запомнящ се лайв! И с позитиви и негативи… 😀 (Има си огромни недостатъци това да си най-отпред.) Целият фестивал беше на едно много високо ниво! И няма как, все пак Sea Star Festival е от семейството на огромния балкански фест – EXIT. Лично ви препоръчваме да посетите някой от фестивалите, организирани под шапката на EXIT! Не сме били на по-професионално организирано събитие до момента! Беше помислено за всичко!

Ако обичате хубавата музика, обичате приключенията и новите запознанства, не се чудете и посетете EXIT! Ще се върнете много щастливи и заредени! А що се отнася пряко до Sea Star – рожбата на EXIT надмина всичките ни очаквания! А липсата на Метод само ни надъха да идем до САЩ и там да гледаме клана на живо!