Фестивал на Великата Рилска Пустиня. Няма отмяна.

Фестивал ВЕЛИКАТА РИЛСКА ПУСТИНЯ

Фестивал на Великата Рилска Пустиня. Няма отмяна.

Фестивали в пустини, колкото щеш.
Но във Великата Рилска пустиня не знаех, че ги има.

Както обикновено съвсем случайно засякох събитието Фестивал на Великата Рилска Пустиня, защото обичам случайните засечки и май винаги сама ги предизвиквам :). Тръгнахме рано, рано в съботната сутрин от Дупница към „пустинята“, за да се разкрачим по едно Рилско било, което ни отведе до Винтчето под Калинините върхове.Фестивал ВЕЛИКАТА РИЛСКА ПУСТИНЯ

Доста лутане падна, но след 10 часа преход и 1700 м денивелация, успяхме да се доберем до хижата. Цял ден не срещнахме жив човек, само едно стадо коне. Когато наближихме до „пустинята“, забелязахме още в далечината, че нещо специално се случва в хижа „Иван Вазов“ и хич, не е пусто. Носеха се песни нетипични за животинската фауна в местност на около 2300 м надморска височина. Стигнахме до заветния подслон, а палатките пред хижата бяха много. Вече беше ясно, че мястото е препълнено и няма да има къде да се настаним. Така или иначе, не бяхме взели палатки, защото преходът беше достатъчно дълъг и бяхме свели багажа до минимум.

Все пак бяхме подготвени и още предишния ден се обадихме, за да питаме за места, но ни казах че фестивалът Великата Рилска Пустиня е отменен заради лоши метеорологични условия, така че няма да има проблем с настаняването.

Фестивал ВЕЛИКАТА РИЛСКА ПУСТИНЯТамън пристигнахме и се разхвърляхме, когато разбрахме, че отмяната е грешна. Гайда се изюрка. Опиянени от звука, неусетно  разбрахме, че е станало време за изгрева на луната. Тя ни се изпъчи величествено като се подаде иззад отсрещното било. Индийски микс с народни ритми продължаваха да се носят цяла нощ около хижата. И дори, когато всички вече бяха заспали, от столовата продължаваше да се носи виртуозно изпълнение на китара, което се промъкваше като призрак през стените и галеше съня ни.

За мен велико пустинно понасяне не беше отменено.