Светлин Русев в огнен танц с цигулката си

Класик ФМ

Светлин Русев в огнен танц с цигулката си

Принуден да повтори музикалния флирт, Светлин Русев изпълни солото от „La Campanella“ в акомпанимент с оркестъра на Класик ФМ.

„Отидете на цирк“ – това бе първо-априлското ми късметче! Абсолютно възмутена, че дори късметът се шегува с мен, взех нещата в свои ръце и отидох на концерт в зала България, който бе част от Европейския музикален фестивал.

Още първите тонове, които талантливите музиканти на оркестъра на Класик ФМ изпълниха, ми подсказаха, че надлъгах късмета си.

Ведрата „Копринена стълба“ на Росини ме отнесе в загадъчните дълбини на класическата музика и събуди пеперудите в корема ми. Един въпрос, обаче ме терзаеше – „Къде е младежът?“, онзи, чиято виртуозност в изпълненията му е призната от най-високо ниво. И след кратката увертюра затаих дъх, защото енергичните аплодисменти на публиката подсказваха, че русенският феномен, младият професор от Националната консерватория в Париж и концертмайстор на Френското национално радио, току ще се появи на сцената.

И да-а-а-а! Със скромна стъпка Светлин Русев пристъпи и зае мястото си в средата на сцената. Казват, че не музикантът избира инструмента, на който ще свири, а обратното. За цигулката пък се знае, че колкото е по-стара, толкова по-хубава е. Малцина са щастливците като Светлин Русев, избрани от цигулка Страдивариус, изработена през 1710 г., блестящо съчетаваща се с виртуозния му талант. Цигулката си го заслужава!

Изпънат като струна, с прецизна ръка и цигулка слети в едно, Светлин Русев ни прелъсти. Умелото изпълнение на „Концерта за цигулка и оркестър №2 оп. 7“ (или по-лесното „La Campanella“-та) на Паганини бе флирт от висша класа. Концертмайсторът в едно с цигулката танцуваше. Музикалният флирт прерастваше ту в огнен танц, ту в грациозна стъпка, преследваща отсечените и плавни ноти.

Никой в публиката не вярваше, че изпълнението свърши, а аплодисментите не спираха. Светлин Русев излезе 7 пъти, за да се поклони, но тътенът на аплодисментите не стихваше. Принуден да повтори музикалния флирт, той изпълни солото от „La Campanella“-та в акомпанимент с оркестъра на Класик ФМ, а след поредните аплодисменти ни се отдаде – само той и цигулката.  15 минутни аплодисменти и викове „Браво“ ехтяха в залата…

Завършек, но не дотам. Сигурна съм, че по време на паузата не бях единствената, която се надяваше Светлин Русев да излезе и във втората част на концерта.  Разочарованието ми бе отнесено като есенен лист. Изпълнението на „Седмата симфония“ на Бетовен от оркестъра на Класик ФМ, затвърди усещането в мен, че бях надхитрила късмета с избор, който ще трепти в  сърцето, главата и след следващата ми среща с виртуозите от Европейския музикален фестивал.