Йоанна Проданова върви по различни улици и не спира да търси звуци

Йоанна

Йоанна Проданова върви по различни улици и не спира да търси звуци

Коя е благозвучната Йоанна Проданова и какво търси? Чети надолу…

anna: Здрасти Йоанна, чувала съм, че само готини неща се въртят около теб, ама кажи си ти – коя си, какви са ти музикалните свръзки и завръзки, за да се разбере вдъхновението за въпросителни.

Йоанна Проданова: Здравей! Аз съм Йоанна, челистка от Варна, която открай време странства. Живях в Канада, в момента съм в Лондон… Занимавам се с класическа музика, макар и да се случва понякога жанровете да се смесват в някоя импровизация…

От колко време си в Guildhall School of Music & Drama и в какви импровизации по чужбинско участваш? Преди това свирила ли си в България?

В Guildhall започнах висшето си преди две години, през 2012 г. Преди това завърших със специална диплома Консерваторията в Монреал. Напускайки България толкова рано (бях само на 14!), почти всичко свързано с музиката до сега ми се е случвало в чужбина.

ЙоаннаПоследното ми участие у нас бе преди да замина за Канада, когато се подвизавах из Варна с человия квартет Fire Strings (свирихме кавъри на Металика и Апокалиптика – естествено, кой не е минал оттам!). Също така имах прекрасната възможност да свиря с Камерния оркестър в Добрич през 2005 г.
Извън България съм свирила в Barbican Hall, както и в Wigmore Hall в Лондон, Pollack Hall в Montreal, Casa de Musica в Порто… Участвала съм в страхотни фестивали като Music Academy of the West, the Banff Centre, Centre d‘arts Orford, Kronberg Academy, а в близкото бъдеще ми предстоят няколко концерта с камерни състави, най-вече в Лондон. През октомври можете да ме чуете на живо по BBC Radio 3 със струнния ми квартет, изпълнявайки музика на John Tavener.

Задължително. Освен класическа музика, какви други стилове слушаш, кои са ти любимите изпълнители, които те занимават през свободното време и/или тези, от които черпиш вдъхновение?

Трудно е да се разграничи коя е музиката, която слушам през свободното си време, тъй като в главата на един класически музикант, който прекарва 12+ часа на ден в консерваторията, не само, че няма свободно време, а и рядко има миг тишина. Дори след като напуснеш репетициите и вървиш по улицата, ти не спираш да търсиш звуците, върху които работиш.

В най-заетите периоди мога да кажа, че почти буквално дишам, примерно, Бетовен. Но определено черпя вдъхновение от страшно много музика. От малка съм луда по Пинк Флойд, обожавам ги и до ден днешен, те са неизчерпаемо вдъхновение за мен. До преди няколко години бях постоянно с кубинки и това е времето, през което открих по-тежката музика. Някои от групите, които съм слушала тогава, разбира се, са изчерпали вниманието ми, но голяма част от тази музика все още ме вдъхновява. На ум идват Opeth, Cynic, Pain of Salvation, Nile, Death… Други жанрове: обичам Боб Дилън, естествено The Beatles, обичам да ми пеят (дори и фалшиво) с китара на плажа, обичам Висоцки… Обожавам родния ни фолклор и най-вече музиката, идваща от Родопите, която ме докосва изключително силно. Една част от мен дори със странно сладко-кисело удоволствие си спомня циганската сватбена музика, идваща от края на квартал Владиславово, неуморимите песни и най-вече виртуозните кларинетисти. Наистина, супер са добри! Невероятно е като се замислиш, че със сигурност сами са се учили…

ЙоаннаТака като те слушам със сигурност и ти си супер добра… Замисляла ли се се да композираш музика?

Правя го. Не често, но се случва. Много рядко се осмелявам да показвам композициите си на някой, тъй като най-често са полу-импровизации и нещо като скици. Но се надявам, че ще започна да се занимавам малко по-сериозно и с това, тъй като мисля, че е важно за един музикант като изпълнител да търси музиката в себе си.

Кои са любимите ти клубове в Лондон? Ако ти дойда на гости, каква обиколка на заведения би ми спретнала?

По-скоро бих те завела на концерт в Barbican или Southbank Centre, където могат да се чуят едни от най-великолепните симфонични концерти. Най-любимото ми място е Wigmore Hall, където обичам да слушам певци и ако трябва да бъда по-точна, рецитал на баритон и най-вече с песните на Шуберт. Има нещо абсолютно магическо в тази комбинация, това е перфектната атмосфера за тази музика.

Няма нужда да споменавам, че Royal Opera House е едно магическо място, което всеки трябва да посети поне веднъж в живота си. По принцип никак не съм фен на клубове, но ако ти се танцува, бих те завела в „Кокo“ в Camden Town – великолепен бивш театър, превърнат в клуб, с невероятна атмосфера, готина музика и страхотни, зареждащи, хип млади хора. „Jamboree“ (истинско съвпадение!) пък е невероятен джаз бар в източен Лондон, където живата музика е номер едно: от клезмер през келтик, до джаз… Там сме!

Ще ме водиш в джамборето със сигурност, а преди това имаш ли още нещо за споделяне?

Силно се надявам скоро да се появя с челото си и в България! За момента имам идея за соло рецитал, както и желание да доведа струнния си квартет и пиано трио. За мен би било много специално да свиря в страната, независимо в кой град. България се нуждае от колкото се може повече класическа музика. Невероятно е до каква степен тя храни душата, а веднъж обикнеш ли да я слушаш, насищане определено няма!