Музикален парад на военните духови оркестри

Музикален парад на военните духови оркестри

Видео: Музикален парад на военните духови оркестри (05.05.2014) – Гръцки оркестър

На 5 май в навечерието на Гергьовден в зала Арена Армеец в София се състоя първият музикален парад на военните духови оркестри с вход свободен. Залата беше препълнена, но имаше достатъчно място за всички, които искаха да видя парадния марш на духовите оркестри на българските сухопътни войски, на военноморските и военновъздушните сили, Фестивалния военен духов оркестър, Гвардейският представителен духов оркестър, Военния духов оркестър на град Солун и Военния духов оркестър на Сухопътните войски на Република Сърбия от град Ниш.

Да се свири на духов инструмент и да се марширува едновременно не е лесна работа, но музикантите не мислеха така. Те не само маршируваха и се разгъваха в различни фигури, но дори и люшнаха по едно дунавско хоро. Българското дунавско хоро с автор Дико Илиев звучеше прекрасно под акомпанимента на духов оркестър и беше едно от най-атрактивните и аплодирани изпълнения на оркестрите. То беше изпълнено два пъти – веднъж от военноморските сили и веднъж от сухопътните войски. Представянето на гостите от Сърбия беше малко по-статично, може би защото пазиха най-доброто от себе си за тръбачите по концертите в Гуча. За сметка на това гърците така се бяха развихрили, че една мандолина изскочи да приглася за сиртакито, а дори диригентът запя. Ей така, с едната ръка си дирижираше, а с другата държеше микрофон и пееше.

Фестивалният военен духов оркестър не остана по-назад с изпълнение на „Livin‘ La Vida Loca” на Рики Мартин. Накрая и те не издържаха – половината от оркестъра оставиха духовите инструменти и се хванаха за ръце на хорото.

Гвоздеят на вечерта беше, разбира се, гвардейският духов оркестър. Диригентът им, явно леко развълнуван от предстоящото изпълнение, си беше забравил палките и се наложи да го карат с трабантче със скорост от 135 км/ч, за да може да дойде на време за началото на спектакъла. Естествено бяха спрени за превишена скорост, но полицията се смили над тях и в името на каузата превози диригента с кола на военна полиция, която нахлу на сцената в зала Армеец. А междувременно вече се бяха развихрили мажоретките, които маршируваха с бели ботушки и размахваха знамената на страните от Европейския съюз, докато гвардейците жонглираха с пушки.

Лазарно шоу, Орлин Горанов, латино танцьори, чаровна водеща и фойерверки допринесоха за приповдигнатото настроение на публиката в навечерието на Гергьовден, за да може всеки да си пожелае парадът на военните духови оркестри да се провежда всяка година.