Балкански нинджи завзеха Строежа с Baildsa

baildsa

Балкански нинджи завзеха Строежа с Baildsa

Обединените балкански щати (United States of Balkans) са център на парти вселената и купонясват по всяко време, независимо от седмичните си занятия, занимания и работа

Toy Letters подгряха всички хора в Строежа, които вторник вечер (8 април 2014 г.) не бяха отишли да се забавляват по график, а наистина искаха да чуят балканска ритма със ска и пънк. Групата доказа, че е от мафията, както с парчето им „Мафия”, така и с облеклото си. Черните им ризи не бяха съвсем като тези на Веселин Маринов, но и така си бяха добре. Белите им вратовръзки не подсказваха от коя мафия са точно, но някоя балканска ще да е. Официалното облекло на ска бандата ми напомни на една друга група Bibi Ribozo – поляци, които също обичат да се барват, когато пеят ска.

И докато белите вратовръзки не спираха да се вихрят с cover-a  на „Ernesto Che Guevara”, публиката продължаваше да куфее и да се чуди откъде ли идва оригиналът на песента…  Може би от Wickeda? Да или не, не знам, но шефът не разреши Toy Letters да излязат на бис и групата се изнесе от сцената под печалния акомпанимент на тромпет с пайдушко хоро.

Публиката изглеждаше тъжна, но само за секунда, защото миг след това на сцената изскочиха Baildsa с парчето “Balkan Ninja”. Гръцката банда запя и никой не го интересуваше на какъв език точно пеят. По-добре да не се напрягаш да разбираш балканските думи, а само да се кефиш на балканската ритма и джипси пънка. Винаги съм си мислила, че хората, които слушат ска/пънк са по-щастливи от останалите и че народите на Балканите най-добре знаят как да се забавляват. Комбинацията се получи и доведе до щуро куфеене с акомпанимент на акордеон и тромпети. И макар Baildsa да се водят джипси ска, на мен не ми беше никак циганско – не само на визия, но и на ноти.

С „Добър вечер!” и „Калиспера!” партито продължи до късно през нощта, макар и да беше вторник. Това доказа, че обединените балкански щати (United States of Balkans) са център на парти вселената и купонясват по всяко време, независимо от седмичните си занятия, занимания и работа. United States of Balkans се казва и албума на групата, който всеки ска маниак на Балканите трябва да чуе.

Ако не си преживял концерта на Baildsa в Строежа, още имаш възможност да ги чуеш на живо в следващите дни някъде из Пловдив, Бургас, Варна или Велико Търново.