БАЛКАНДЖИ: Винаги сме били тук!

БАЛКАНДЖИ: Винаги сме били тук!

Имам си видение… Благозвучен сблъсък от звуци, избълван от Балканджи по време на дългоочаквано изпълнение. И това ще стане – дата: 27 октомври, място: Mixtape 5. Представям ти лъкатушещ разказ от балканджиите за преди и сега.

anna: Здравейте… Вълнувам се! Ще водя разпит с първата българска банда, която съм слушала на живо как меша фолклорни мотиви с алтернативни звуци. Времето пак беше есенно, а мястото – дворчето на Университета. Много есени преминаха оттогава, а Вие се връщате пред публика… Защо?

Баровски: Група БАЛКАНДЖИ от създаването си до сега не е спирала своята дейност. Само последните няколко години рязко ограничихме изпълненията на живо, по различни причини, но, ето ние винаги сме били тук. Просто сега напомняме на феновете.

Янев: А контактът с нашата публика е като магнит… Нямахме вариант да не се завърнем.

Какво Ви липсва, какво се промени последните години?

Владой: Не е имало разочарование, паузата не беше целенасочена, просто всеки се занимава с различни работи и някои идват по-напред, а други остават по-назад.

балканджи

Юбилейният концерт ще включва всичките им емблематични песни, както и няколко изненади.“ Може ли нещо да ви изненада? Очаквате ли изненади от публиката, която ще дойде да ви слуша на 27 октомври в Mixtape 5?

Баровски: Очакваме енергията на публиката да е поне  колкото на другите големи концерти. Винаги, когато за по-дълго време не сме се появявали на сцена, еуфорията е магическа.

Владо: Честно казано, приятно изненадан съм от широката реакция на новината за концерта. Сигурен съм че на 27-ми и публиката и ние ще си изкараме чудесно.

balkandzhi_live_photo2Кои са другите артисти, по света и у нас, които правят качествена етно/алтернативна музика? Избройте тези, които най-силно Ви впечатляват…

Баровски: Много са и са в най-различни стилове. Етно вълната в момента е в апогея си, но преди 17  години, когато започвахме, бяхме едни от пионерите в тази посока. Черпим вдъхновението си от всичко, което носи автентичен заряд – фолклор, балканска музика, пауър метъл, ню-ейдж… трудно ми е да изброя имена, не мисля, че има някои с водещо влияние.

Янев: Може би и преди сте чували, но конкретната причина да замесим тестото на Балканджи се казваше Therion с албума им Theli.

Владой: Най-силно ме впечатлиха Kallioinia. Те, за съжаление, изглежда вече не са активни, но завинаги ще съжалявам, че съм изпуснал концерта им в „Три уши“.

Какво е най-хубавото нещо, което може да се случи на изпълнител по време на живо изпълнение?

Спас: Да усети как той самият и публиката са станали част от музиката, която изпълнява, а не са само изпълнител и слушатели.

Пачовски: А и всичко да мине както трябва…

Със сигурност! А какво ви кара (като музика и други усещания) да си запушвате ушите?

Баровски: Експерименти и звуци, които целта им е да дразнят слушателя максимално

Владо: Винаги ме е учудвало това да се гордееш, че не знаеш нещо. Старая да не си запушвам ушите – от всичко може да се научи нещо.

Вальо: Когато Явор Пачовски (клавиристът на бандата) запее. 🙂

Аха-ха-ха! На мен пък ще ми е забавно да го чуя! Благодаря Ви и до четвъртък!

Янев: Благодарим за хубавите въпроси, пожелаваме много успехи на DJAMBORE.com и (по)читателите му. Ще се видим на 27-ми!