Ясен (а.к.а Mos Def) от Бруклиново и други герои

mos def cover

Ясен (а.к.а Mos Def) от Бруклиново и други герои

В китното село Бруклиново (Казанлъшко) розоберът вече беше към своя край. Нашият герой Ясен (Yasiin Bey) набра една кошница рози, свирна на двама свои другари по музикална душа (диджеи разправят били) и тримата се запътиха към големия град.

Аз като един виден музикален „естет“ вече бях пред залата (не бе, не фитнеса). Винаги съм смятал Mos Def за странен тип. Музиката му, текстовете, смисълът, ролите в киното… абе, интелигентна работа. Та, трябваше явно да почакам наш Ясен (Ya Sin е едно от имената на пророка Мохамед), защото на сцената бяха наизскачали няк‘ви момчета. 5 O’CLOCK, доколкото разбрах. Готини ми се сториха, но винаги е имало нещо, което ме гложди в БГ хип-хопа, а именно, че нищо от това, което пеят не се разбира. Браво, че единият тип изкара парче на акапела, за да схвана идеята, която никак не беше лоша…

15 минути по-късно бях най-отпред, крещящ и подскачащ със сълза на окото и леко потекъл сопол. Както казват в родния ми град: „Е те таково нещо не бех очаквАл!“. Две момчета на около 25 год., холандски чада, разбрах в последствие… р-р-разцепиха. Da Shogunz ме върнаха 20 лета назад. Не можах да повярвам, че може толкова oldschool-ски звук да излиза от тия младоци, пък още повече, че са и европейци. Blabbermouf е копие на добрия стар Jamalski, на който не мож‘ му затвори устата, а EllMatic e перфектното допълнение. Много добре, евала пичове, спечелихте ме за фен!

mos def smile„Ясене-е-е, Ясене-е-е!“ – провикнах се аз, и ей го на, наш Ясенчо. Влезе елегантно с розите в ръка, разпръсна малко цвят и започна аудио-визуалният пърформънс. Разбира се, не беше забравил и червеното си оldschool микрофонче. Сцената беше мястото, на което се отприщи уникална емоция. Всяка дума и всяко негово движение бяха израз на вътрешната му експлозия. Отвори сърцето си за нас и ни посипа с чиста енергия. Лукавата, но добродушна и искрена усмивка не слезе от лицето му.

В началото имаше леки ориенталски препратки (дори и в облеклото му), после прескочихме до Старото мръсно копеле (Ol’ Dirty Bastard) със „Shimmy”, дори Notorious се чу за миг. От личното му джобче излезе “Mathematics”, “Close edge”, “History” (нямаше го Talib Kweli за това парче), „Boogie man song”, “Umi Says” (любима!), „Sex love money”. На моменти, като че изпадаше в транс, но след миг отново беше при нас, изгрял като Ясно слънце. Въпреки страстта, и пламенността, с която водеше представлението си, останах леко (ама наистина тъничко) разочарован от музикалната част. Песните се сливаха в един ритъм, сякаш беше една, често прекъсваше и като че ли хип-хопът остана малко на заден план. Въпреки това спектакълът беше зашеметяващ.

Както започнахме на флорална тема с розички, така и свършихме, когато се чу песента на Лили Иванова „Маргарита“, залата буквално избухна. Лично Mos Def слезе и раздаде останалите рози, набрани от Бруклиново и си хвана пътя. Хванах си го и аз, мислейки си:„Кога ли и аз ще го видя тиу Бруклиново?“

[flickr_set id=“72157654556448465″]

 

Вижте също и: