WeFunk Radio 20th Anniversary @ club *Mixtape 5*

WeFunk Radio 20th Anniversary @ club *Mixtape 5*

Две DJambore писания за една фънки вечер – WeFunk Radio 20th Anniversary:

WeFunk Radio 20th Anniversary club *Mixtape 5*: страхотно фънки денс парти, което разбуни духовете и раздвижи чакрите

от: Александър Недев

Здравейте, прЕатели! Миналия четвъртък (17/11) бяхме на страхотно фънки денс парти, което разбуни духовете и раздвижи чакрите ни (ако чакрите се движат, не знаем – б.а.). Говорим си за WeFunk Radio 20th Anniversary club *Mixtape 5*, от което все още имаме мускулна треска. Та… пускаме Show 880 (направете го и вие!) на WEFUNK Radio и се впускаме в приглушени диско спомени…

На мястото (в подлеза на НДК, пред клуб „Mixtape 5“) сме към 22:30-23:00, а партито вече къкри на бавен огън за голямото избухване по-късно. Изпиваме си аристократично чая с ром и влизаме. На сцената – DJ Rawland. Към него, малко по-късно, се присъединиха група DAYO, в състав: Божидар Василев (TromBobby) – тромбон, Михаил Филипов – клавишни, Евден Димитров – бас, Васил Вутев (Soulization) – барабани. Нещата, музикално, наклониха към “пълен медец“, което неминуемо се усети и от публиката. Естествено, заформи се dance cypher, в който освен брейкаджиите, имаше и мацки (което беше супер). А най-якото бе, че cypher-а не престана, а дори нарасна в течение на вечерта. Къде с насмешка, къде тотално в ритъма, и ние се впуснахме… Толкова ужасно добри бяха DAYO + DJ Rawland!

В следващия момент на сцената зад пулта бяха вече не кои да са, а самите DJ Static и Professor Groove от легендарното WEFUNK Radio. Може би тук е мястото и да ви разкажем малко повече за WEFUNK радио платформата, в случай, че не знаете (ако знаете – скипвайте, и без това сме презатрупани информационно в този съвременен свят). „WEFUNK Radio a.k.a DJ Static & Professor Groove е от онези музикантски платформи, които съвсем буквално могат да те докарат до душевен оргазъм. Седмичното радио предаване е основано и продуцирано вече 20 години от Professor Groove и DJ Static. Директно от Монреал, още от първото им излъчване през 96-та., те внимателно подбират най-доброто от хип-хоп, фънк и соул музиката.“

Какво точно ни пускаха DJ Static и Professor Groove няма как да знаем, но пък със сигурност, можем да кажем, че селекцията им беше право в целта, ако целта им е била, да ни разтанцуват. Всичко живо наоколо груув-ваше, фънк-ваше и брейк-ваше, включително и ние.

И така, докато от охранката не ни изхвърлиха заради един фас… Жалко, ама и ние сме си виновни!  🙂 *

Лека вечер приятели и не пушете (каквото и да е) в нощни заведения, не навсякъде са „айляк“ или поне не винаги. Целувки! Останете си фънки!

wefunk

DJ Static and Professor Groove – the guardians of the real hip hop and funk.

от: Crazy Ninja Doctor

… Абе едни приятели ще пускат в Mixtape 5. Да, точно така – DJ Static и Professor Groove. Не е като да сме пили ракии на една маса, но от толкова отдавна ги слушам, че сме си направо като комшийчета (ех, Канада).
Та влизам си у Микстейпа, а вътре ври и кипи. На сцената са DAYO, нова формация с голямо присъствие на момчетата от Southwick. Отзад е DJ RawLand. Тяхното изпълнение направо залепна като ваденка (Господи!) на цялото събитие. Бавни groovy ритми, редуващи се с бързи барабани, скречове, мазен клавир, Trom Bobby си цъка на MPC-то семпълчета. Свежа комбинация на електроника с жив фънк сет от инструменти. Направо чук без дръжка!
За четвъртък си беше бая пълно, а и след като се качиха и двамата радио водещи в залата стана още по-горещо. Почна професорът с типичните си фънк-соул парчета, позавъртя ни, а по време на цялото парти имаше и друго, което се върти (Не! Не е това, което си помислихте). Имаше b-boy атака! Момчета и момичета не спряха да танцуват буквално цяла вечер и успяха да добавят още нотка (направо нотище!) към цялото преживяване.
Около час доцентът ни държа навити на пружинка, докато не се качи и DJ Static, и всичко се отприщи. Бруталният хип хоп влезе рязко, парчета се сменяха бързо, а на брейкърите им капеше медец по сърчицата.

Лично на мен ми дойде малко постничко (това не е хейт, а градивна критика…). Траковете се сменяха твърде начесто, слушахме по една трета от всяко едно от тях, а в един момент се въртяха и най-комерсиалните парцали на обичаните ни KRS-one, Biggie, Onyx, Rakim, Lords of the underground, A tribe called quest, Nas, Roots Manuva  и мн. др. Е, това не означава, че не беше яко. Просто очаквах да чуя underground-а, който слушам в нас, когато пусна радиото.
Двамата DJ-и се смениха отново и фънкът пак взе превез. Залата постепенно се изпразни и към 2:30 имаше хора само пред сцената, които обаче не спряха да танцуват и да се забавляват дори до следващата рокада.
Стана перфектно четвъртъчно парти. Спомних си и миналото им посещение пак в Mixtape 5. А сега ще си пусна радио архива и ще си правя Wе FUN в нас.

Вижте също и: