За Верди, маските и смелостта

Бал с маски

За Верди, маските и смелостта

Джузепе Верди продължава да ни кани на Бал с маски. Този път ги сложихме в театъра на Софийската опера и балет.

Не е нужно да си любител на операта, за да откриеш/преоткриеш  „простите” истини от живота в една приказка под акомпанимента на класически оркестър и опeрни гласове в театъра на Софийската опера и балет. Напротив, именно защото всеки един от нас e съчетание от различни социални роли, то не е налудничаво да се отдадеш на един  „Бал с маски“, част от творчеството на Джузепе Верди. Да надникнеш зад доминото и с помощта на високи и ниски тонове да поразмишляваш върху противоположностите – „черно-бяло“, „любов-омраза“, „рационалност-ирационалност“, „приятел-враг“, „разум-сърце“…

Зад своята маска всеки крие надежда за благополучие, споделена любов, „простото“ щастие и къде рационално, къде ирационално се опитва да намери своя път. Разгърнете нотната тетрадка със скромното име на корицата „Джyзепе Верди“ и се потопете в изключителната му способност да съчетава черните ноти с човешките чувства и взаимоотношения.

„Славата е нищо, щом сърцето линее, но това, което убива по-бързо от трепет на любов е омразата“ и нека играта на тенора, баритона,  сопраното, мецосопраното, бас, масовката да се извиси като полета на птиците в небосклона от различни музикални инструменти. Създаващи магия, която при съчетанието на повече от 30 гласa бива развалена, изтръгвайки най-сладкото чувство от сърцето – любовта, карайки ви да потреперите и не само защото от театъра повява хладина.

Музикалната аритмия ви приютява в белоснежната стая, където „простотата” на чувствата, посредством изпълненията на певците и музикантите, режисирани от маестрото, ви поднася палитра от „простовати” усещания – угризение от отдаденост на прегрешението, разкаяние, себеотрицание, ярост, омраза… отмъщение. Сетивата са опънати по подобие на струните на арфа, а флейтата е само ветропоказател. Целта – трагикомична!

Нощта ви призовава – „Сложете маска! Усетете сладостта от нечовешкото в човека!“ – смелостта е възможна, само когато сте прикрити зад маска … любовта, когато зачитате честта … великодушието, когато прощавате … аплодисментите, когато амплитудата на емоцията ви принуждава да отброите сричките в думата „бра-во“ … на глас!

Бал с маски

Вижте също и: