Танци на цигулки с Глузман, Ешкенази и магията на Чайковски

Танци на цигулки с Глузман, Ешкенази и магията на Чайковски

Няма нищо по-хубаво след напрегнатата работна седмица човек да се пренесе някъде далече, много далече, по възможност с едно пътешествие не само в пространството, но и във времето. Изведнъж да се озове в някоя руска дворянска бална зала, пред погледа му да се завъртат дълги рокли, да се заражда любов и съперничество, да се разбива едно сърце, да се усеща барутният мирис на разиграл се дуел.

Именно тези картини се редят пред очите ми, докато седя притихнала в зала „България“ и наблюдавам танцуващите по струните на цигулката пръсти на Вадим Глузман и елегантната фигура на диригента Максим Ешкенази по време на концерта от цикъла „Музиката на Америка“ с Оркестъра на Класик ФМ радио. Въздухът е изпълнен с музиката на Чайковски, а цигулката Страдивари проблясва някак развълнувано и закачливо на светлината на полилеите, като истинска светска дама.

Откъсвам се от пленилата ме бална зала, в която балът е към своя край, и прокарвам поглед през сцената – „тук и сега“. Ръцете на диригента продължават да танцуват из въздуха в странен танц и да дават своите неразбираеми за обикновения човек нареждания на младите музиканти, които свирят не по-малко виртуозно от г-н Глузман.

Чуваме последните ноти и залата „избухва“. Ръкопляскаме не само на г-н Глузман и на неговата цигулка. Аплодисментите са и за усмихнатите лица на талантливите музиканти около него, за фрака и танцуващите ръце на диригента. Пляскаме силно, неподправено и възторжено и си спечелваме още три биса с гласа на цигулката Страдивари.

Не ни се иска концертът да свършва, толкова много ни е харесал нарисуваният с ноти свят, че веднага бихме си стегнала куфарите за него. Оставам още няколко минутки, загледана в сцената, просто така. Изкушавам се и затварям за последен път очи – просто така, за да огледам още веднъж балната зала, останала вече празна след нощта на бала.

Чуйте изпълнение на Вадим Глузман с оркестъра на испанското радио и телевизия

Вижте също и: