В комфортното пространство на КПД-0

В комфортното пространство на КПД-0

Защото „КПД-0 никога не е била ветропоказател, който се върти идиотски около оста си в опит да хване и да яхне „тренда““

отговори от Иван и Ленкиша… КПД-0

anna: Ако музиката е достатъчно силна, няма да чуваме как светът се разпада.“… Защо КПД-0 за последно заедно? Да не би вече де искате да слушате разпадащия се свят. Или, така, и така, светът е рухнал?

Ленкиша: Поводът, за да се съберем е идването на винилите, главно. И за да завършим всичко в един незабравим концерт.

Иван: Нашата музика ни даде възможност да си изградим сами комфортно пространство, в което можем да бъдем себе си и така да спрем разпада на собствените си светове. Да правим това, което обичаме. Краят е логичен и естествен, както и началото.

кпд1Как се съгради КПД-0? 0-та подчертава ли многочленността ви? 🙂

Л: Съгради се от много желание, труд и от голямото приятелство помежду ни.

И: Родени сме край пътя. Съдбата ни остави там. Направихме група, защото това ни се струваше най-смисленото нещо в един момент.

Планираната среща последна е „петнадесет години след началото и девет години след последния ни концерт“. За толкова години, какво е най-якото нещо, което ви се е случвало на сцена? 

И: По пътя ни имаше много добри моменти, срещнахме искрени хора, срещнахме разбиращи хора. Едно от най-яките неща, които сме правили е да свирим два концерта с Replikas – това си остана единственото ни свирене извън границите на България, и едно от малкото извън София изобщо. Имахме жестоки моменти на сцена и извън нея с The Headstall и Кака Сяра, с които ужасно много ни се искаше да сме „малката Жълта музика“ и усещането (или фантазията) за сцена и единство, май не ни напусна доста години. Свирихме и станахме близки с велики местни банди като например Cigaretta и Crowfish, страхотни спомени…

Равносметката е, че въпреки всички съмнения и вълни, ние правехме точно това, което искахме и КПД-0 никога не е била ветропоказател, който се върти идиотски около оста си в опит да хване и да яхне „тренда“. Оказа се, че искреността не печели фенове, но пък ние имаме много повече от това – приятели! Дори 15 години след началото.

Л: На сцената всичко е най-яко… Още повече с КПД-0. Няма да забравя концерта в Истанбул. Той беше от последните.

На концерта на 26 май в Mixtape 5 ще мога да си взема и двойния винил с албумите „II” (2002) и “Зад стените на голямата къща” (2004). Можете ли да пуснете и касетки реликви?

кпд2Л: По-скоро, не. 🙂

И: Двойният винил е издание на Amek & Ugly and Proud Records и излиза в лимитиран тираж. Две плочи, архивни кадри, текстове и истории. За издание на касета не остана време, но за концерта пускаме и преиздание на диска „София Град“ в малък тираж от Kontingent Records.

Специален гост на концерта е Гурко от Анимационерите. 

И: Анимационерите са автентично явление, уважаваме ги безкрайно. А Гурко е супер пич и приятел и сме му благодарни, че се съгласи да застане зад пулта и да селектира на 26 май.

Какво ви кара (като музика и други усещания) да си запушвате ушите?

Л: Лицемерието…

И: Всеки ден срещам и чувам неща, от които искам да избягам, но истинската борба е не да си запушваш дупките и да се криеш, а да се биеш с лошите.  🙂

Какво се случва, ако кръгът не се затвори?

Л: Затваря се…

И: Остава черна дупка, която се просмуква в подсъзнанието ти и те преследва в кошмарите ти.

Сигурни ли сте, че ще Ви е за последно?

И: Да.    Л: По-скоро, да…

Вижте също и: