Тъпани и гайди с Кипри на 3 Март

Тъпани и гайди с Кипри на 3 Март

Очите на един чужденец широко се опулиха и грееха от възхищение. Определено, човекът се радваше къде е попаднал тази вечер, а и очевидно ни завиждаше за съхранените народните песни от миналото, които с кахона и диджеридуту си проправяха път към бъдещето.

Въпреки 5 века турско робство тъпаните, гайдите и Киприте винаги ще оцеляват, а и ще се събират. Както го направиха в Sofia Live Club, за да отпразнуваме националния празник на България – 3 март.

Българското знаме се вееше гордо и водеше хорото. Киприте излязоха на сцената преди гайдите и с вокалното си изпълнение загряха душата на публиката. Шарените им носии и народните песни бяха радост, както за очите, така и за ушите ни.

Родопските гайди не издържаха дълго и излязоха скоро да акомпанират на Киприте. Кахонът и тъпанът им пригласяха. Започнаха да се вият и хората от право до сворнато. Песните преливаха една в друга и хорото не спираше. Освен трибагреникът, се вееше и зеленото знаме с надпис, “Свобода или Смърт“. Песните за Райна, която уши байряка; домакинът, който налива вино и войводи, скрити в планините караха хорото да не спира и да си припомним за историите около Освобождението на България. Естествено и Рипни, Калинке присъстваше в репертоара на групата.

На чужденецът му се искаше да запее, но не знаеше текста, но
Слава Богу все още всеки един българин знае поне първия куплет на песента за Радецки и тържествено, с пълно гърло, ще продължаваме да пеем заедно с гайдите:
Тих бял Дунав се вълнува, весело шуми. БУМ!

Още снимки тук.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!