Turandot. Smallman. Wardruna. Три приказки от Двореца.

Turandot. Smallman. Wardruna. Три приказки от Двореца.

Обичате ли приказки, мили деца? Замрежват ли съзнанието ви дервишите от 1001 нощ? Страхувате ли се от причудливите същества, пуснати на свобода в норвежките народни приказки? Притаявате ли дъх пред притчите за коравосърдечни китайски императори? Чудили ли сте се дали Баба Меца танцува под звуците на гайда?

Ако отговорите на минимум два от изброените въпроси с „Да“- поздравления, вие още сте деца! И можехте за две вечери в Двореца да чуете приказки, от които не само да ви настръхнат косите, но и ушите.

Приказка вечер първа: Турандот

tur3Имало едно време един Китай и няколко династии жестокост, която влачила след себе си надежда, тоест и любов.

На 24 февруари никой не успя да мигне при преприказката (преразказана приказка) за Турандот. Мантии, зловещи гласове и трептящи щения акостираха в три действия пред блесналите очи на притаилите дъх деца в зала 1 на НДК. Омаяни си припомнихме, че в приказките няма неразгадаеми гатанки, а и в живота жестокостта винаги предизвиква любов.

Главни разказвачи: Марио Маланини (Калаф)

 Франческа Патане (Турандот)

Приказка вечер втора: Smallman & Wardrunas2

Smallman

Имало едно време един човек, който обичал да рисува. Но това не му стигало. Искал да разказва на глас и гайда приказки. Успял. И така се прераждал във всеки нов концерт, за да го превърне във фолклорна симфония… без да използва други инструменти, освен съзаклятниците си. Поуката? За да се наричаш малък, трябва да си голям.

Главни разказвачи: Цветан, Андон, Стефан, Иван

Wardrunas3

Имало едно време едно момче, което знаело, че истината е някъде там… Не в пиянските трещения с компания дебили, ами отвъд виртуалната реалност на едни игри (създадени от негоподобни) и на едни филми (заснети там, където му е мястото). Ето това момче слуша приказката на Wardruna на живо в Двореца и е над останалите… Защото е изпълнило мечтата си за „изживяване в дълбочина, споделяне и пътуване в света на имагинерното„. Какъв е изводът? Гледай по-надалече от носа си и слушай през 10 планини в 11-та.

Главни разказвачи: Einar Kvitrafn Selvik, Lindy-Fay Hella, Gaahl

Та, искате ли още приказки, мили деца? Иска-а-аме!… За да не зацикля плочата.

https://www.youtube.com/watch?v=mkKZJD0AvuI

Вижте също и: