Травиата… за да намериш радост в смъртта

Травиата… за да намериш радост в смъртта

Вторник вечер, препълнена зала 1 на НДК. Блеснала е пред мен Травиата. История, изпята от гласовете на Стафанна Къбалова, Габриеле Манджонe и Марцио Джоси.

А аз като виден илюминат, предварително бях разконспирирал числото 3 като основополагащо за магичната опера на Верди…

Залисан в триъгълниците около действието и диаболичността на фабулата, силните, кънтящи гласове ме стоварват някъде из 19 в., по-точно в Париж при дамите с камелиите, които живеят и умират единствено за и с любовта. Значението на думите и чувствата 2 века по-късно са се протрили… Изживяванията на дълбоки чувства са се превърнали в ненужно фамилиарничене, лудост или просто проява на идиотщина (в онзи смисъл на думата от романа). Шарената публика в НДК знае, че усещанията са разиграни и предпоставени в минало време и затова не се страхува и срамува да заяви своята приемственост, да се залюлее в шеметната класическа музика и да не се отегчи по време на тричасово представление. Травиата е вечна, защото носи популярна и сладка носталгия.

traviata

Така си и премина цялата опера – във възхищение от безсмъртна музика, недостижими гласове и загадъчен сюжет. Трагичността в Травиата се разпени най-зловещо в последното действие. Виолета е щастлива. Най-после с Алфредо. Но за финал остава пак сама – в смъртта. Вечна история с различни начини на изживяване и показване. Заличаване на картинката със спускането на червената завеса. Леко зашеметяване и рязко избухване в аплодисменти. Изпълнителите на сцената си ги заслужават точно толкова, колкото Маестро Найден Тодоров и оркестъра на Държавна опера Русе.

След туптящото преживяване се зачудих какво точно означава „Травиата“. Няколко източници разясниха, че на италиански traviata означава „заблудена жена“ или „да водиш някого отвъд/през пътя“. Глаголното значение повече ми се нрави, защото продължавам да вярвам в розовите точки на черни петна, а именно, че любовта опиянява и води отвъд пътя на тихите всекидневни заблуди. Че чак и до смъртта.

https://www.youtube.com/watch?v=r98zU6wU60g