Нео и „Матрицата“ влезнаха и в „Тоска“

tosca Sofia opera

Нео и „Матрицата“ влезнаха и в „Тоска“

Операта почти винаги е била смятана за изкуство на елита – не напълно разбираемо за всеки и често, особено в Западна Европа, поставящо сериозно ценово препятствие пред почитателите му. У нас, слава Богу, поне последното не е така. А за първото – неразбирането, според мен, на моменти се отнася и до самите хора, които го правят.

Хубаво е, че в Софийската Опера и Балет се поставят всеки месец нови постановки. Притеснително е обаче, че в почти всяка една от тях стремежът да бъде представена на „модерен език“ сякаш прекрачва границата на допустимото.

Преживях „Любовен еликсир“ с певци по спортни екипи и главен герой, изпълняващ стъпки тип „Майкъл Джексън“. Признавам обаче, че видът на помощниците на шефа на полицията Скарпия в последната интерпретация на операта на Пучини „Тоска“ ми дойде в повече. 1800 г. и Рим по никакъв начин не ми напомнят на филма „Матрицата“ и Нео, черните шлифери и очила. Предполагам не само на мен.

Резултатът – зрителят е оставен да се изгуби в посланието и безнадеждно да се лута между либретото и случващото се на сцената. Тежко на този, за когото това е първи досег с това невероятно изкуство.

Все пак красивите гласове на певците и прекрасното изпълнение на музикантите от оркестъра компенсират „горчивия вкус“, останал от костюмите и отчасти от декорите. А изпълнението на известната ария на Каварадоси в трето действие бе достойно за величини от ранга на Карузо и тримата тенори. И вероятно още дълго ще чувам последната реплика от нея, замисляйки се, че обикновено оценяваме хората и нещата, които ни заобикалят, именно, когато ги губим:

„И никога не съм обичал живота толкова много…“

Tosca Puccini Sofia National Opera Video 1

[youtube id=“xvihq_-L3QM“ width=“620″ height=“360″]

Tosca Puccini Sofia National Opera Video 2

[youtube id=“pensgL1rT0A“ width=“620″ height=“360″]

Вижте също и: