Team building с Digweed

Digweed

Team building с Digweed

Преди година, на 23 ноември, имахме възможността да чуем техно иконата Sven Vath, подкрепен от още няколко Cocoon герои. Благодарение на METROPOLIS, разбира се. Случайно или не, тази година на 22 ноември, в същата зала (Фестивална), отново благодарение на същият колектив, имахме честта да чуем ВеликанЪТ- John Digweed. За да бъде още по-пъстра картинката, той не бе сам. За пръв път в България бяха и британското дуо Whyt Noyz.

Digweed е лице, което няма нужда от представяне. За тези, които не знаят кой е – да се образоват бързо или да се преориентират завинаги.
David Sidley и Duncan Murray са хората, стоящи зад проекта Whyt Noyz. Дуото се формира едва преди четири години, през 2010-а. За толкова кратко време успяват да създадат свой уникален стил – минималистично- гръмко техно, украсено с много барабани и семпли от вокали, с перфектен и изчистен модернистичен характер. Почерк, чрез който се разпознават неимоверно. Именно заради това тяхно звучене, подписват и издават тракове за лейбъли като: Min_s, Sci+Tec Digital Audio, Tronic, Alleanza, Octopus Recordings, Terminal M, KD Music и други. Истински представители на новата генерация техно изпълнители.

                                                                                                     (продължавам по същество)

Digweed… Пред „Фестивална“ сме. Часът е около 01:00. Комунистическият монолит е силно разтрисан от вибрации. Стене ли, стене… с носталгия към забравения строй. Залата е обсадена от стотици рейвъри, чакащи да заемат местата си на поредната техно лекция, организирана от METROPOLIS. Бързо и славно влизаме. “Търбухът“ на соц мастодонта е изпълнен до краен предел. Космическият кораб (сцената) е разперил слънчевите си колектори (видео стените) по протежението на цялата зала. Капитанът на космическата мисия – Digweed вече е на командния център, улисан в последни приготовления преди „излитане“. Изглежда всичко е готово за прогресивната му Одисея. Време е за двойна доза DigWeed !!!

Приказката започна. Предстоеше ни четири часова лекция как стоят нещата в електронната индустрия. Пионерът започна с неговия характерен progressive tech, изпращащ те на музикално пътешествие. От последното му гостуване, преди две години на Паметника на Съветската армия, стилът му се е променил и модифицирал. Характерният за него прогресивен sound прелива от грууви тек, с леко минималистични елементи, до по-твърдото техно звучене, навяващо носталгични спомени за миналото му – точно по вкуса на METROPOLIS. Без никаква емоция на лицето, строг и безкомпромисен, Digweed наслагваше звук, след звук. Елемент, след елемент… После ги „разбиваше“ си „разпръскваше“ из цялата зала с мощни и прецизни drop-ове. На моменти музиката му ставаше космическа и трудно смилаема. Освен голяма част от публиката, sound системата също имаше проблем с асимилирането и възпроизвеждането. Музика на съвсем друго техническо ниво. John дойде, за да ни изкопае от позациклилата електронна сцена у нас, да ни раздвижи, да ни разпилее. Изкопа ни, а след това закопа обратно в алтернативната му реалност. Пътешествие до отвъд безкрая. Това е „Феноменът Digweed“!

                                 (За да има happy end тази история… това не бе краят)

WHYTБе около 05:00ч., време бе за „шум“, за Белият шум WHYT NOYZ. След настъпателната, прогресивна приказка дойде времето за твърдото звучене. Време за техно!
Бурни аплодисменти, викове, прегръдки… Английското дуо изчака публиката да се успокои. Зазвуча шум. Сякаш стенещ, в нетърпението си да се излее от колоните и да ни засипе.. Започна и техният b2b разказ. Първите едно-две парчета се преливаха със стилът на Digweed. Започнаха плавно, без да стряскат никой. Само десетина минути по-късно, вече ни обливаха с иновативното им техно. Техно изградено от много парчета, слети в шум, който звучи за пръв път в България. С всеки изминал track, пресата им ставаше все по-безкомпромисна и задълбочена. Техно, техно, техно. Движехме се като разпилени атоми. Хаотично, но същевременно в правилната посока. Посока към любимото българско звучене-твърдото. Както сами Whyt Noyz казват за музиката си – Techno that you HAVE to move to. Звучене, което не може да те остави безразличен и стационарен. Тяхното изпълнение трябваше да продължи час и половина. След тях бе на ход Steven. “Господин“ METROPOLIS, не бе на това мнение. С блага усмивка и високо вдигната ръка ги остави да пускат, до когато искат. Още половин час на гмуркане в дълбините на новото техно звучене. След безкрайни танци, шум, техно, лутане из СОЦ мастодонта дойде време приказката да свърши. Около 07:00 залата е разкъсвана от аплодисменти и викове. Никой не иска да свършва тази музикална разходка. В миг, обаче отново зазвучава „Белият шум“. Успяхме да ги привикаме на бис за последен сутрешен щурм. Чест, която много малко изпълнители са оказвали на великата българска публика.

METROPOLIS, благодарим Ви за ОБРАЗОВАНИЕТО!!!

John Digweed at Metropolis Festivalna Hall Sofia Bulgaria 2014
[media link=https://www.youtube.com/watch?v=aFaRC6yLpzw]

Вижте също и: