Талантите от брега на Содом и Гомор

Sunny Beach

Талантите от брега на Содом и Гомор

Тълпи от пияни тинейджъри, гърмяща музика от всеки сантиметър, светлини, глъчка, хиляди крака, тъпчещи брошурите на паважа, хора с маски, знамена и надуваеми пояси и тук там по някой упоен питон в компанията на също толкова зашеметена игуана…

Това е само част от картината, която буквално поглъща избралия за морската си почивка една от перлите на българското Черноморие – Слънчев бряг. Слънчев бряг или както аз си го наричам простичко Содом и Гомор – главно заради комбинацията от горящите за изява девойки, усилено трениращи за професията на професионални стриптизьорки и застаряващите гларуси, вкопчили се с последни сили в младостта и нахлузили дънкови ризи и кожени герданчета. Определено пъстра врява и блясък, в които неопитният турист спокойно може да се изгуби или поне да изгуби я портфейл, я нещо друго от ръцете на майсторките джебчийки.

На целия този фон обаче отдавна не бях срещала на едно място събрани толкова много талантливи музиканти. Почти няма ресторант и кръчма без жива музика. А музиката е не просто жива, само трябва да затвориш очи и се пренасяш на концерт на Nickelback, Bon Jovi, Coldplay, INXS, Metallica и още много други – чак свят да ти се завие. Звуци от китари, барабани и вокали, зад които ясно стоят млади хора с огромен талант. Талант, който за съжаление по-скоро се похабява, доставяйки удоволствие на пияните туристи.

И все пак, ако пътят ви минава през родния Содом и Гомор, кривнете леко покрай хотел Кубан и спрете в ирландската кръчма на близо. Атмосферата и качеството на музиката, свирена от групата младежи, почти наподобява Гластънбъри – само британските и ирландските рокаджии са по джапанки. Ако сте в другия край на курорта – отбийте се в La Bamba, където ще грабнат сърцата ви двама младежа с китари. Те спокойно могат да смаят и най-претенциозния с богатия си репертоар и подхода им на професионалисти, които без проблем привлякоха вниманието на тумбите холандски тинейджъри и ги накараха да забравят за футболния мач, даван по телевизорите. Няма как да не спомена и невероятната имитаторка на Amy Winehouse, поразително приличаща на нея и подвизаваща се в едно заведение някъде по уличките след хотел Бургас.

Сигурна съм, че и да не попаднете на някое от тези заведения, няма да останете разочаровани, просто защото талантите на Содом и Гомор са на всяка крачка и само трябва да ги забележите през блясъка на неоновите светлини.