STRATOS + FABRIKA 126 = 3 years Moan Recordings. Proudly People for Proudly Listeners.

STRATOS + FABRIKA 126 = 3 years Moan Recordings. Proudly People for Proudly Listeners.

В последните две години, електронната сцена у нас бележи все по-голям подем и успехи. Родиха сe много организации, ди джеи, парти поредици, локации и какво ли още не. Като пример за това, ще посоча момчетата от STRATOS. Mомчетата, които преди по-малко от година потеглиха по своя собствен път. Път към различната ъндърграунд култура и музика. За краткото време, в което са в „играта“, успяха да изградят своя собствена визия и стил, за това как да се случват нещата. Разказвам ви за тях, защото те са основните виновници за случилото се миналата събота.

Никак небезизвестният, но млад лейбъл MOAN навърши три години. За краткото време в индустрията, успяха да се наложат като име. В каталогa с артистите, издавали парчета за тях, влизат имена като – Reset Robot, Reelow, Alex Ground, Chad Andrew, Figueroa & Obando, Proudly People, Archie Hamilton, Hector, Artslaves, Chus & Ceballos, Leon, Aney F. и много други.Част от световното турне, по случай празникa, се оказа и София. Локацията за това събитие бе Fabrika 126. Емблематично място в нашия град. Място, подслоняващо в себе си всички слоеве на електронната музика. Заприличващо все повече на „малко електронно градче на няколко етажа“. Основната причина за „оживяването“ на Фабриката, разбира се бяха именитите ни гости – Proudly People /MOAN Recordings, Inmotion, Rawthentic, Surface, Etruria Beat / и Artslaves /MOAN Recordings/. Разбира се, не на последно място беше включен и съпортът и от STRATOS crew- Dean Bared, Lentoff, Nikk и Milen.

(За съжаление, няколко часа преди началото на партито, Artslaves обявиха, че няма да успеят да достигнат София. След леки промени в timetable-a, като компенсация, Proudly People щяха да представят extended set, а след него и b2b set с Dean Bared… като за рожден ден)

Събота е… Времето бе „чукнало“ около 00:30 ч, когато решаваме, че трябва да се отправим към Индустриалната зона на София. Не след дълго сме пред Fabrika-та. Паркингът е пълен, което значеше, че едва ли не сме закъснели. Входът, не е главният. Влизаме от задната страна на индустриалното здание. Изкачвайки се нагоре по тясното бетонено стълбище, се чудя: ”…хмм, в коя ли част на „електронното градче” ще бъде събитието”. Фабриката е известна с това, че разполага с много различни помещения, за различни по големина и стил събития. Разполага и с такива, за които не знаем, надявам се. Качвайки се нагоре, музиката започва да става все по-отчетлива. Изминахме около етаж и половина и стигнахме до охраната. Да, ето, че се оказах прав. Ново място. Мислих си, че съм бил във всички пространства там или ако не съм бил в тях – знам за тях. Но не. За това помещение нито бях чувал, нито бях идвал. След като влязохме в самия етаж виждам, че той е разделен на две части. Едната, в която се помещава гардеробът, е обособена също така и за chill отделение с барбарони. Целите стени са изрисувани с графити и какво ли още не. Радвайки се на art-a , съм примамен от дълбокият и мрачен звук, идващ от основната зала. Любопитството бързо надделя над изкуството и веднага се стрелнах натам.

Помещението бе с неправилна форма. Нещо като леко „посмачкан“ правоъгълник с остри ъгли и носещи греди/колони. Обичам когато в помещение има колони. Те придават уютно-индустриална нотка на ъндърграунд в събитието. Мястото бе изпълнено почти на половина от хора и на максимум от звук. Мрачно е. Няколко прожектора и led лампи oчертават контурите на заличката. Една оригами звезда, придаваше мека и топла светлина на пулта (всъщност, единствената забележка която имам, а и не само аз – говорих си с много хора по този въпрос е, че беше „светло парти“. В по-късен етап на вечерта, лампата трябваше да изгасне).

Мрачните и дълбоки dub звуци бяха под контрола на Dean Bared – лондонски продуцент, част от екипа на STRATOS. На него бе поверена трудната задача да подготви тълпата за „основното proudly ястие“. Музиката му варираше между мрачен dub и deep house с бавен, хипнотичен ритъм и плътни баси до малко по-забързан tech на моменти… поднесени в характерния за STRATOS стил. Часът прехвърляше 01:30, а пространството се изпълваше все повече и повече, с хора и звук. Нещата лека-полека започнаха да придобиват желания вид – качествена музика, интересна локация, подобаваща публика и добър звук.

Малко преди 02:00 ч., когато се очакваше да излязат моите любимци и headliner-и за вечерта, вече картинката бе придобила финален вид. “Посмачканият правоъгълник с остри ъгли“ бе изпълнен почти до край. Звукът огласяше пространството плътно и чисто. Хората танцуваха в очакване на една „горда танцувална история“… Не чакахме дълго. Вече бе почти 02:00 ч., а на сцената се показаха две „горди“ фигури. Италианското дуо бе почти готово за своето представление. Докато нагласяха set up-a си, Dean вдигна темпото и извади от „добрите“ парчета, за да направи смяната плавна и незабележима.

Всичко бе готово вече. Лондонският ди джей остави последните му бийтове в ръцете на „Гордите хора“. Вече бяха само те на сцената. The Proudly People for the Proudly Listeners… Още с първото им парче се усеща разликата в звученето. Без да губят време подхващат техния „горд разказ“ за хората, слушащи електронна музика. Започнаха ударно – мрачен tech с дълбоки и плътни бас линии, клонящ към techno на моменти. Зазвучаха леко creepy вокали, говорещи ни на някакъв машинален език. Енергия, сила, дълбочина и мрак. Точно това, за което бях дошъл. На моменти намаляха темпото. Звученето придобиваше леко по-комерсиално звучене, сякаш за да се поуспокоим, да починем и отдъхнем… И пак! Натоварваха ни на trippy  влакчето си и пътешествието ни продължи с пълна пара – „Около Fabrika-та и обратно“. За мое огромно недоумение и съжаление, към 03:00 ч., помещението вместо да се напълни или да остане в същия си вид, се поизпразни. От една страна жалко, че хората не успяха да чуят и разберат докрай музиката им, но от друга – така стана по-просторно за танци, а и италианците се отпуснаха, пред по-малкото хора и извадиха „тежката и непозната“ артилерия. Не след дълго, без да бъде обявено в line up-a, като бонус, към тях се присъедини и Nikk, който придаде допълнителна мощ и тяга на звученето – подарък за рождения ден. Часът бе точно 04:20, когато реших, че не искам да променям впечатленията си от музиката на италианските ни гости. Колаборацията им с Nikk вървеше чудесно, предстоеше им и b2b пътешествие и с Dean Bared. Moже да звучи глупаво, но дойдох заради тях и си тръгнах, след тяхното самостоятелно представяне. Завършекът бе поверен в ръцете на Nikk и Milen, които трябваше да затворят партито с техният b2b сет, по един мощен и категоричен начин.

Това бе първото ми STRATOS събитие, което посещавам. Случи се точно по начин, който очаквах. Чух музиката, която исках да чуя. Видях хора, които не бях виждал досега по партита, а това е прекрасна изненада. Пожелавам успех на тези момчета, защото се борят и стараят за него.

Next STRATOS event- Fabio Florido

[media link=https://www.youtube.com/watch?v=EfNzmaE08yw]

Вижте също и: