Стефан Стефанов: Всичко, което съм написал, е било съпроводено от музика

Стефан Стефанов: Всичко, което съм написал, е било съпроводено от музика

Стефан Стефанов е писател и журналист, който налива сарказъм в комедията, докато тя не почернее и стане перфектна за консумация. В този стил започна в първата му книга „Горе&Долу“ и в същия дух продължава във втората „Край до край“, чиято премиера е на 3 декември в клуб „Перото“ в НДК. Авторът е прекарал основна част от живота си из софийските клубове и поради това предизвиква вторачващите се в DJambore.com да разберат що за литература пише, според отговорите му за музика в това интервю.

anna: Силно любиш и мразиш музика… предполагам, а май си и личи. Изброй три банди, на които се кефиш и такива, които не можеш да понасяш.

Стефан Стефанов: Има нещо като израстване, да знаеш. Преди години щях да ти кажа веднага Rage Against The Machine, Offspring  и Dropkick Murphys, обаче сега по-скоро бих посочил български банди. The Black Swells, Comasummer, Doesnt` Frogs. Отделно имаме Soundprophet и Der Hunds, като всичките са нещо, което не звучи като да е правено по нашите ширини, а сцената около всички тях се създаде от нищото и е най-свежата към момента.

Групите, които не мога да понасям даже не искам да ги коментирам, защото е по-добре да се споделя по-полезна информация между хората, а не хейт. Едно е сигурно – тегавата музика на кеша е толкова тегава, че винаги накрая сама се изяжда, така че спокойно.

stefan stefanov3Докато не се възроди от друг кеш… А има ли такива групи, които да ти харесват горе&долу? 🙂 

Това са групите, които забравям най-бързо, честно казано. Те са баланс между гениалността и тоталното бездарие, така че държат мажоритарния дял от музиката по света. Обаче нищо не става без баланс, така че всъщност са най-важните. Живи и здрави да са!

Писал ли си за впечатления от концерти, музикални събития и т.н.?

Писал съм множество интервюта и репортажи от концерти за различни медии. Вероятно най-бруталното нещо, което съм виждал в България беше концертът на AC/DC – там имаше хора на възраст между 5 и 55 години, националният стадион беше пълен до пръсване, а  атмосферата беше наистина електрическа. Най-интересните ми интервюта вероятно бяха тези с Джеф от Jaya The Cat и Милена Славова, защото за един журналист няма по-добро от това да попадне на толкова откровен събеседник. В такива моменти интервюто се получава от само себе си, а работата се превръща просто в приказка на по бира. Журналистите, които ми правят интервюта, знаят как е! 🙂

Жалко, че бирата в случая е виртуална… Имаш ли необходимост да слушаш нещо определено, докато пишеш?

Общо взето, всичко, което съм написал, е било съпроводено от най-разнообразна музика. Говорим в диапазон от The Brian Jonestown Massacre до Джон Лий Хукър и от Ice Cube до Кайно Йесно Солнце. Музиката определено задава страхотен ритъм, докато пишеш и създава необходимия фон, върху който да прожектираш мислите си, докато пръстите ти вършат останалото по клавиатурата. Вероятно звучи налудничаво, но точно така се случват нещата.

Стефан СтефановЗвучи логично, и по тая логика – какво би включвал саундтрака към Горе&Долу и към Край до край?

Песните биха били доста различни за всяка книга. В първата ще има доста рок парчета от 60-те години, всичко в духа на Machine Gun на Джими Хендрикс – хаос, лудница, безредие, метеж. „Край до Край“ е доста по-завършена и саундтракът за нея вероятно ще е по-разнообразен, но със сигурност ще включва по нещо от The Clash, The Stone Roses, The Black Angels и Нийл Йънг, примерно. В литературния блендер има всичко, което може да се консумира без мярка.

Какви музикални събития планираш да изконсумираш без мярка през декември?

Още не съм го мислил, защото съм концентриран върху премиерата на „Край до край“, но със сигурност ще се засечем най-късно на Impossible Fest 2015, някъде между бара и сцената.

На 3 декември 2015 г., в литературен клуб „Перото“ в НДК, Стефан Стефанов ще представи „Край до край“ – сатиричен и отчасти стряскащо реалистичен разрез на родната&международната действителност, в които съществуваме, борим се и продължаваме напред&назад, всички заедно.