STATE OF MIND с бийт от друго измерение

State of mind

STATE OF MIND с бийт от друго измерение

Автор: Христина Вардева
Източник: koncerti.bg

Новината, че един от дуото State of Mind ще стъпи на българска земя, като част от европейско турне, направо разлюля феновете на дръм енд бейс-а в България.

Това бе показателно и от светкавичното разграбване на пуснатите за предварителна продажба билети. За някои State of Mind не са просто любими диджеи, а основната причина да обикнат така безнадеждно дръм енд бейс-а.

Стю Максуел и Патрик Хокинс от Нова Зенландия се появят под името State of Mind за първи път през 2002. Tяхната дискография носи етикетите на някои от най-известните световни дръм енд бейс лейбъли (CIA Recordings, Subtitles Records – TeeBee, Shogun Audio на Friction, Viper Recordings, 31 Records на Doc Scott, Uprising на Concord Dawn, Bad Company, BSE & Obsessions, Project 51, Samurai). През 2009г. те основават свои собствен звукозаписен лейбъл SOM Music, който привлича редица талантливи артисти, сред които са Nymfo, Black Sun Empire, Spinline, Jade, Mindscape, Dose, Borderline и Tiki Taane. Но това не им стига и ентусиастите започват да водят своя собствена радио програма „Next Level” по 95BFM, която става любима на слушателите. Още с първия си пълнометражен албум Take Control” те печелят наградата за дебют на новозеландското радио B-Net, както и номинация за най-добър електронен албум на престижните NZ Music Awards. Техният трети албум “Nil By Ear” е разпространен в цял свят и през април 2011-та завзема пета позиция в новозеландските музикални класации, както и поредната номинация на NZ Music Awards.

И ето, че най-накрая дългоочакваната събота дойде. Феновете на дуото започнаха да прииждат към 4КМ малко след 22 часа, за да не изпуснат warm up-а. Организаторите бяха подготвили разнообразна дръм енд бейс селекция, включваща някои от най-големите родни таланти като Л 33 и Конспиратор. Те успяха да пречупят дори и онези, които свенливо се криеха зад ъглите с надеждата да си запазят силите за бурята от Нова Зенландия. За десерт остана завърналия се зад пулта на Targy и добре познатият ни Ogonek.

И докато залата се пълнеше, вихърът от бийтове запълваше всеки милиметър празно пространство. Не беше необходимо много време и пулсът на публиката неизбежно се синхронизира с дръм енд бейс ритъма, а от вибрациите на баса, като че ли можеше да ни пораснат крила. Но дали феновете бяха готови за бурята, която щеше да се разбушува малко по- късно? Към един часа, залата вече беше препълнена. Странното усещане, че нещо ще ни връхлети неочаквано, се носеше във въздуха. Последни глътки въздух преди един сет, който щеше да ни остави без дъх.
Близо два часа бассарите се наслаждаваха на най-новото от продукцията на State of Mind. Феновете, макар да не успяха да чуят любимите си тракове от по-старите им албуми, все пак не останаха разочаровани. Една от отличителните черти на това световно известно дуо е, че те винаги експериментират и обичат да изненадват феновете си с нещо ново. State of Mind миксират умело почти вскички стилове, като постигат невероятно красив баланс между текст, гласове и инструментал.

Ако затвориш очи няма да се чувстваш като на лайф – зад всяка пауза се крие следващото чудовищно изригване от тежки бийтове, които са увлечени в една магична импресия от мелодии и звуци. В този случай, обаче нямаше как да не забравим, че сме на лайф, защото за стотиците подскачащи в екстаз тела, законите за гравитация просто нямаха значение.

State of Minds – Trei – Two Minds

[soundcloud url=“http://api.soundcloud.com/tracks/84022549″ comments=“true“ auto_play=“false“ color=“ff7700″ width=“100%“ height=“81″]

State of Minds – Trei & The Upbeats – Crossroads

[soundcloud url=“http://api.soundcloud.com/tracks/84022167″ comments=“true“ auto_play=“false“ color=“ff7700″ width=“100%“ height=“81″]

State of Mind & Trei – Breed

[soundcloud url=“http://api.soundcloud.com/tracks/69008421″ comments=“true“ auto_play=“false“ color=“ff7700″ width=“100%“ height=“81″]