Thinking out of the box… Да, това може да ви се случи дори и в Софийската опера и балет.

Thinking out of the box… Да, това може да ви се случи дори и в Софийската опера и балет.

Няма да ви занимавам с първо, второ, трето действие… Нито с пивкото вино помежду им. Искам да ви разкажа за една съвременна, адекватна и модерна оперна инсталация на един аржентинец, германец, италианка, италианец и отбрани, добри, но и учещи се български гласове. Всичко това се видя в Софийската опера и балет в спектакъла на франсето Камий Сен-Санс „Самсон и Далила“.

Сериозно ли певците на сцената държаха в ръцете си кубове от метално свързани помежду си пръчки, облечени в сивкави костюми, а фонът бе смесица от синьо-сивкаво-метален декор? Не знам, но бе въобразимо… Видях евреите преди повече от 2000 години някъде там из каменистите планини, търсещи силата повече вътре в себе си, отколкото извън тях… или обратното… пак не знам. Знам, само че изпълнените ариите бяха поносими, декорите – невъобразими, светлините – провокативни, нотите – съотносими… мисловните схеми – провокирани.

Think out of the box… това бе първата и непреодолима мисъл, която ме връхлетя и прикова сетивата ми към сцената. Държа ме през цветовото съблазняване в лилаво, любовно-заинтригуващото червено, свежото зелено, спираловидното небесно-синьо. И да, музиката и гласовете бяха в унисон с визуализационния компонент.

Екстравагантността дръзна да размъти мисълта ми и да ме накара да отправя сама към себе си въпроса „Това сега трябва ли да го харесам или не?“. И точно в този момент декорът, костюмите, но не и музиката и гласовете се преобразиха. Сякаш бях в „Страната на чудесата“. Фракове, вечерни рокли, модернистичен балет с гимнастички, пънкари и бели женски призраци, тухли падащи от небето… Всичко това, обгърнато в музикална мъгла. Край!

Аплодисменти от сащисаната публика и смаяната мен.

Браво за дързостта, за смелостта и желанието на всеки един виновник за случилото се в Софийската опера и балет този неделен следобед. Пътят към новата, дори млада оперна публика е напипан!

[flickr_set id=“72157649373547339″ max_num_photos=“50″]

 

Вижте също и: