Пееща коледна картичка от детския радиохор на БНР

Детски радиохор БНР

Пееща коледна картичка от детския радиохор на БНР

снимка: БНР

По традиция детският радиохор на БНР изнесе своя коледен концерт в зала 6 на НДК, тази година напук на времето, което все още отказва да създаде дългоочакваната зимна приказка. Над 50 деца, един роял и диригент ме събудиха „рано сутринта“, за да ме убедят, че сняг вали и е време да отворим сърцата си за топлотата на идващите светли празници.

Вълшебните гласове на детския радиохор, остри като бръсначи, ни поканиха на снежно пътешествие, пътят на което бе очертан от бели снежинки. Позволиха ни да надникнем в коша на стария добряк с бял мустак, за да открием усмивки, радост, щастие за всички.

Уютно настанени в златната шейна на дядо Коледа стигнахме до звездите и тайничко ги проследихме от небето до земята. Влязохме през комините на сгушените в снега къщурки, където се хванахме на коледно хоро, докато ведри коледари наричаха слова за здрава, плодородна и благополучна Нова година.

Звънчетата, окачени на зелените клонки на елхата, бляскаво показаха, че в Коледната нощ трябва да търсим звездите не на небето, а в очите на хората, спотаили надежда за радост вред света.

Липсата на академик Христо Недялков, починал тази есен, навяваше тъга, но  изключителното майсторство на младите хористи, нарисували безпогрешно тон след тон по детски чиста зимна приказка, наложи ведростта в сърцата на заслушалите се. Изпълних се с надежда, че човек безкомпромисно отдал живота си да създава таланти, ще просъществува много след  последния си дъх.

Заслушайте се в звездите, загледайте се в звънчетата, полетете с червените ботушки и си пожелайте мир в душата, обич в сърцата и мъдрост в делата.

Детският радиохор на Българското национално радио е създаден през 1960-а година. Малките български певци са пели с голям успех в най-прочутите концертни зали на Ню Йорк, Вашингтон, Токио, Лондон, Париж, Берлин, Москва, Пекин, Виена, Прага, Хонолулу, Кайро и къде ли не. Хорът е носител на множество награди, а през 2002 година Европейската федерация на хоровете към Европейския съюз го удостоява с титлата “Посланик на европейската култура”.

Да послушаме „Притури се планината“ в изпълнение на детския радиохор на БНР:

[media link=http://www.youtube.com/watch?v=nTDECtusAjk]