Примите на операта. 4х4.

Примите на операта. 4х4.

Или как се сменят асоциации чрез задвижване на четирите колела (сетива) – осезателно, витално, двигателно и равновесно

За съжаление прекалено дълго първата асоциация, която имах при споменаването на „прима“ беше свързана не с опера, а с оператор. От вчера вечерта нещо ми клипна и инстинктивно смених смислово-причинното значение на думата в главата ми. „Примите на операта“ – Мария Цветкова, Цветелина Малджанска, Алиса Зиновиева, Габриела Мориджи ми позволиха да се доразбера, защото заедно със симфоничния оркестър на русенска опера разтанцуваха четири сетива, помогнали ми да порасна. Те бяха моите „семейство и приятели“, с които имах неограничени минути… в рамките на два часа.

Леко и игриво начало с няколко строфи от оркестъра. Задвижва се виталното – сетивото на живота. Пляскания и възгласи „Браво, Найдене!“. Аха! Найден Тодоров е диригентът, който цяла вечер няма да престане да заразява с ентусиазма си оркестър, четири гласовити прими, една балерина и хиляда души публика.

Първа на сцената в НДК трепти синята рокля на Алиса Зиновиева. Изглежда хем крехка, хем мощна, пръска навсякъде глас. Включва се двигателното сетиво, изразяващо се в приглушено възпяване съвместно с Примата. Бизе. След нея се вмъква преобразена в Лаурета от „Джани Скики“ и Мария Цветкова. Цветно. Още не е преминал споменът за страстите лауретини и на сцената гордо изплува Габриела Мориджи. От нея лъха на сила и неотстъпчивост. Вече не следя последователността на ариите, а с интерес очаквам следващата прима –  Цветелина Малджанска. Хендел. Чудно. I can handle it (повече от допустимото).

След първото си дефилиране, примите вече са хванали в примките си осезателно слушащите, които спокойно мечтаят за едни други времена, в които драмите и радостта са били вечно млади. Равновесното сетиво, определяйки точното усещане за място в света се рее назад, назад с молба да може да бъде толкова силно и тук, и сега.

Алиса Зиновиева, Мария Цветкова, Габриела Мориджи и Цветелина Малджанска се завъртат още 3 пъти, за да напълнят ушите с още от Пучини, Верди, Чайковски, Бизе, Калман, Лехар, Белини и Гуно. Освен оперни прими, на сцената грациозно се приплъзва и прима балерина –  Весела Василева, която борави виртуозно с крака, а накрая и с палка – получи й се с кратко дирижиране на оркестъра.

Тази вечер всички бяхме с прима. Аплодисменти за минутите. Всяка една от тях беше оползотворена безценно.

 

Вижте също и: