Да си поиграем на Приказен концерт на възглавници

Приказен концерт на възглавници

Да си поиграем на Приказен концерт на възглавници

Познаването на детския свят е игра, на която всеки възрастен си мисли, че знае добре правилата. Да съумееш да влезеш в този свят, за да звучи вътре класическата музика и то разказвайки му приказка…е това вече е друга игра.

Неделята на 12-ти януари в сградата на Съюза на архитектите, млади музиканти – ентусиасти, разкриваха в своя Приказен концерт на възглавници на малки човечета, на възраст от няколко месеца  до 6-7 години, какво означава да се съчетаяткласическа музика, приказка, бял лист и цветни моливи в едно. На помощ бяха пиано, цигулка и виолончело, чието предназначение бе надлежно описано от една вълшебница. Музиката бе изключителна, изпълнението задоволително. Музикантите разказаха приказките на Пепеляшка, Хензел и Гретел, цар Берендей и Шехерезада, под акомпанимента на велики произведения на композиторите Чайковски, Хумпердинк, Менделсон, Янечек, Прокофиев и Корсаков.

Разходиха малчуганите из приказна гора и по следите на трохите стигнаха до замък, в който спи красавицата, поканиха ги на бал и им напомниха на тръгване да не си забравят обувките, подканиха ги да си затворят очите и ги качиха на летящо килимче, за да ги отведат до страната на Шехерезада.

Да слушаш класическа музика е въпрос на възпитание, постоянство и търпеливост. С годините се научаваш да разбираш насладата от дълбочината й и колкото по-рано започнеш да се упражняваш, толкова по-добре. Да заинтригуваш малкия човек с този музикален свят е амбициозна задача и предизвикателство, изискващо неимоверни усилия.

Похвално е, че младите организатори реализират проекти в областта на класическата музика и целевата им група са именно деца на възраст до 7 години.  И въпреки, че се наслаждавах на вдъхновени малки принцеси, които грациозно изпълняваха балетни стъпки, докато слушаха музиката повечето от децата загубиха интерес много бързо.

В следващите издания на Приказен концерт на възглавници могат да се разчупят повече идеи, например светлинно шоу или пък паралелно разказване на приказките, вместо обявяване на анонси.

Въпрос на фантазия, разбиране на детския свят, приказен концерт или просто на игра.