На къде с Perera Elsewhere

Perera Elsewhere

На къде с Perera Elsewhere

Звученето на Perera Elsеwhere се усеща като 25 градуса, обещаващо, с минималистични превалявания.

Зад напереното название Perera Elsewhere стои афро-американка с мек и благ глас, която носи симпатично име Sasha. Sasha Perera няколко години злоупотребява с ритъм басов, диджейства и се изявява като градивна частица на шарената банда Jahcoozi. В момента се е съсредоточила в себе си и работи върху соловия си проект, Perera Elsеwhere. Sasha е родом от Лондон, но мародерства предимно в Германия, като обича да се заиграва с характерното за съвременните английски банди грайм звучене – ненатрапчива смесица между дръм енд мейс, денсхоул и хип-хоп.

Perera ElsewhereВ соло проекта си Sasha се съсредоточава върху минимализма и ни го показва по време на изпълнението си в берлинския клуб Kantine-Berghain в началото на месеца. Мястото е уютно, придирчиво, а прииждащите хора не се свенят да пушат вътре. Kantine-Berghain е място, което на времето е било университетски стол, а сега се представя за задушевен ъндърграунд клуб, даващ начален тласък на нови артисти, които си заслужават.

След вежливо напомняне на няколко езика какво предстои да слушаме, леко по-тихо от очакването и приятно безцеремонно излиза Sasha и просто започва да пее. Пее хубаво. От време на време мятка по някой и друг страховит черен поглед към хипнотизираната публика. А около 40-те души пред Sasha са кротки и случващото май им се нрави. Perera Elsеwhere улисва с всяка една песен от албума си Bizarre. По някое време се учудвам от потресаващите за мен визии от двете страни на сцената, които ми действат механизиращо. Може би трябва да изглеждат модерно.

И въпреки изтласкването на съзнанието с изпълнението на живо на Drunk Man, Lazy и Carousel, очакванията ми за пълно избухване не се оправдават. Лека полека дванадесетте парчета се изчерпват и не стигам до ефекта wow. Да, Sasha е приятна и даровита, ама изглежда не съм настроена съвсем за станцията й на излъчване. Малко преди края на концерта, хората продължават да си говорят, отначало за Perera Elsеwhere, а после за нещо съвсем различно и се разотиват кой знае на къде.

И все пак ще продължаваме да слушаме Perera и следим за появата на онзи елемент, който вкарва лудост и който минималът изгони.

Perera Elsewhere – Bizarre

[media link=http://www.youtube.com/watch?v=mnKY6KcPfP4]