OZRIC TENTACLES – МУЗИКАЛЕН КАЛЕЙДОСКОП ИЗВЪН ОБОЗРИМОТО

OZRIC TENTACLES – МУЗИКАЛЕН КАЛЕЙДОСКОП ИЗВЪН ОБОЗРИМОТО

Дневник на едно астрално пътешествие, стартирало на 10 март 2016 г. земно време, в столичния клуб Mixtape 5 – на около 25 хиляди светлинни години от галактическия център на Млечния път, нашата галактика, някъде из Местния междузвезден облак на Местния мехур, в зоната на вътрешния ръб на ръкава Орион.

Репортер джамборейвър за Djambore.com: Drummo Projid

Невероятните музиканти от легендарната формация Ozric Tentacles, които за първи път свирят на родна сцена, ще бъдат наши пътеводители из безбрежните космически и музикални селения. Всъщност капитан на нашия полет е Ed Wynne – единствен постоянен член на Ozric Tentacles от създаването на бандата през 1983 г. на Stonehendge Free Festival до ден-днешен, съосновател на феноменалния музикален проект със своя брат Roly Wynne, починал през 1999 г. През последните три десетилетия две дузини музиканти са били част от състава на бандата, сред които и вездесъщия Merv Pepler, създател на psychedelic trance институцията Eat Static.

111Началото е многообещаващо. Brandi Wynne (бас), съпругата на Ed Wynne (китара, синтезатор), ни представя талантливите млади музиканти от Project RnL (Израел). Виртуозно и със самочувствие, Eyal Amir (кийборд), Ray Livnat (вокал), Or Lubianiker (бас), Alon Tamir (китара), Sharon Petrover (барабани) откриват вечерта с ексцентричен прогресив рок, вдъхновен от музиката на Франк Запа и Dream Theater и пленяващ с ефирното си звучене. Project RnL участват в настоящото европейско турне на Ozric Tentacles, подготвяйки новия си албум, който трябва да е готов през пролетта.

Точно в полунощ Ozric Tentacles излизат на сцената, обгръщат ни с музикалните си пипала и ни повеждат на своето астрално аудио-визуално пътешествие сред акорди и съзвездия. Бандата е кръстена на въображаема зърнена закуска в миг на психеделично прозрение, но ако питате Ed Wynne, той лукаво би ви намигнал, че Ozric всъщност е старо викингско име, означаващо „божествена енергия”, а Tentacles (пипала) е просто „глупава дума накрая”.

ozАлхимичната формула на музиката на Ozric Tentacles е в състояние да докосне най-дълбоките кътчета на човешкото подсъзнание. Тя е брилянтна смес от вълшебни мелодии, препускащи бас линии, магнетични кийборд дръзновения и сложни магически соло заклинания над струните на китарата. Музикалните естети биха разпознали сред другите съставки в рецептата на звуковото пиршество още вкуса на funk, jazz fusion, dub, psychedelic trance и ambient, биха усетили музикалния полъх от Близкия и Далечния Изток.

Сякаш сме извън времето и пространството на чаша чай със семейство британски музиканти. Редом до Ed и Brandi Wynne е техният син Silas Wynne (кийборд), а на перкусиите – Ollie Seagle. Потопени сме в утопия на сложни многопластови психеделични инструментали, слушаме китарни легенди и астрални предания от Пеперудената градина. Новият албум на Ozric Tentacles – Technicians Of The Sacred – е истински шедьовър, звучащ брилянтно в изпълнение на живо. Същински музикален калейдоскоп извън обозримото.

Останали без дъх от двучасовото космическото пътешествие, подарено ни от Ozric Tentacles, се озоваваме в следваща фаза на психеделично състояние – музикалната феерия на Surbahar Live Band. На сцената вече са Павел Стойчев (програминг, перкусии), Десислава Петрова (вокал), Орлин Цветанов (ел. цигулка), Мирослав Цветков (китара). Лично за мен, Павел Стойчев е един от най-блестящите съвременни български  музиканти и продуценти, а всеотдайната му страст към музиката е също така и причина Surbahar Live Band да бъде толкова перфектна колаборация между талантливи изпълнители. Мантри от ambient, trance, ethno, progressive и дивни песнопения се преплитат с нашите аури и създават планети, светове, вътрешна хармония и съвършенство. Изпълнението на Surbahar Live Band ни съблазнява със звук и естетика извън музикалните измеримости.

За финал, достоен за последните die-hard фенове – goa trance селекция на DJ Kundalini, култивираща вътрешна хармония и постигане на просветление. Българският trance dj не изневери на стила си и понесе с ритъма неуморно танцуващите фенове към поредното за тази магична нощ звуково пътешествие.

По мое скромно мнение, организаторите от Wrong Fest и екипът на клуб Mixtape 5 също заслужават най-висока оценка за въздействащия ефект на музикалното събитие. Интериорът, осветлението и озвучаването бяха пиршество за сетивата и в съвършен синхрон с музиката на феномена Ozric Tentacles, както и на останалите участници в нощната магия – Project RnL, Surbahar Live Band и DJ Kundalini. Неповторимият концерт, като цяло, ще остави един незабравим и прекрасен спомен в личния ми каталог от музикални преживявания. А благодарение на Радио Бинар, бихме могли да се наслаждаваме още и още на запис на аудио-визуалното пиршество на астралните магосници от Мъгливия Албион: