Коледата наобратно с Обратен ефект

Коледата наобратно с Обратен ефект

Макар концертът да свърши някак странно бързо след това и мнозина от нас да се надяваха да се насладят поне още час на музиката им, мога само да сваля шапка на момчетата от Обратен ефект.

Коледа… Един от най-топлите дни в годината. Не като температура на въздуха, но като градус на настроението. Семеен уют, подаръци под елхата, повод да посетим баба или други роднини, да чуем за пореден път въпроса „Кога най-после ще вземеш да се задомиш и да ни дариш с внуче?“ и разбира се, както за мнозина традицията повелява, да се загрее подобаващо за предстоящото посрещане на голямото „омазване“ – така де, Нова година.

А какво по-хубаво от това да спазиш традицията в рок бар и то с Обратен ефект. Хубава музика, солени шеги, не напълно подходящи за всеки слух, особено изключение прави девичият, присъствието на чаровния фронтмен и много добро настроение.

Наистина страхотна идея и този път, като никога и нарушавайки традицията да сме напълно неподготвени, дори се сдобихме със запазени места. Но както хората са казали – „Много хубаво, не е на хубаво.“ Всичко вървеше по план и всички дружно тананикахме и подскачахме на „Карагьоз“ и „Марче“, или поне вървеше до момента, в който групата започна да „забива“ як метъл.

Ще кажете – „Какво по-хубаво от това?“. Всички, които сме ги слушали по един или друг повод, можем да потвърдим, че освен хубавите им авторски парчета, момчетата от Обратен ефект свирят и страхотни кавъри, преминавайки с лекота от тежката метъл музика към народните мотиви. Истински майстори музиканти!

И може би именно защото са такива, в началото под формата на шега, а накрая настойчиво и почти тръгвайки си от приятната сцена на рок бар „Fans“, успяха да усмирят публиката, или по-точно онази част от нея, която свързва доброто изкарване по време на рок и метъл концерти с онази безумна блъсканица, наречена пого.

Като представителка на нежния пол, честно да си призная не виждам никакъв в смисъл в това безразборно бутане, в което полупияни и много пияни мъже се впускат като стадо разбеснели се бизони. Всъщност бизоните може би се по-културни от нашите Адамовци от 21 век.

Явно странният танц на тестостерона не се понрави и на момчетата от групата и помрачи настроението им. Не затова, че не са свикнали с подобни гледки, а затова, че бяха достатъчно отговорни да преценят, че подобни изпълнения в претъпкания рок бар, който за съжаление не е много голям, крият солиден риск.

Макар концертът да свърши някак странно бързо след това и мнозина от нас да се надяваха да се насладят поне още час на музиката им, мога само да сваля шапка на момчетата от Обратен ефект. Рядко се вижда с такава решителност да прекъсваш концерта си, за да се увериш в безопасността на хората, които са дошли да те слушат. Надявам се скоро пак да можем да ги слушаме. Пък дано тогава Адамовците вложат силите си в нещо по-позитивно от това да блъскат себеподобните си.

Все пак Коледа е, трябва да се обичаме!

Вижте също и: