Ново от България – музика актуална на нашето време

Ново от България – музика актуална на нашето време

Всички знаем за прехода, нали? (Особено след тоя тъп уикенд). Той никога няма да свърши, не се притеснявайте и не поствайте във фейсбук. В този тунел без светлина в края, се движи и българската музика, горе-долу със същия интензитет като мечтите, представите и очакванията ни. Краят на 90-те музикалната сцена процъфтяваше, подкрепяна от знаем коя медия и клубове… После се случиха едни неща и музиката умря. И в световен план беше зле, но в България стана ад.

През последните десет години в китарната музика не се случи почти нищо, техното не спря да се развива и резултата е Kink (смешно е колко малко българи знаят, че един от най-големите техно диджеи в света е българин), джазът винаги е поддържал добро ниво, но затворен в себе си (като изключим последните години на A to JazZ фестивал). Метълът предполагам също си е бил ок през цялото време, но за това не ни пука. И сега да си дойдем на думата за бг рапа: Криско отвори канал за правене на пари и яки клипове, а т.нар. ъндърграунд сцена извади два-три читави текста с бийтове от 93-та година, Ендо им се обиди и стана зебра.

Е, има няколко парчета от последните години, които стават, но дори ме мързи да ги изброя. Ъндърграундът, който уж излезе на светло с оня лейбъл, спокойно може да се изчерпа с първия уан шот на Хазарта. А между нас казано, единственото по-страшно от диалекта в рапа, са хората без диалект (в рапа). Всъщност, остроумните текстове нямат нито посока, нито цел, а само евтина или скъпа игра на думи, зад която стои нещо средно между голословие и словоблудство (сами си направете хибрида). Пробват се различни подходи, смешни хъслъри, ведри хипари, безнадеждни свежари, но най-безсмислено скучни са социалните месии. И ако аз звуча като вмирисания книжен плъх на критиката, само се сети как звучи бг рапа. А сега се сети колко много е…

В един момент музиката в Европа живна осезаемо – граймът разцепи, трапът се окопити и се разклони на 20 посоки, рапът поспряхме да го слушаме и все пак, всичките ни съседи не спряха да го правят много по-добре от нас. Америка направи нещо като революция именно като премахна границата между „популярна“ и „непопулярна“ музика. И тука се набълва здраво продукция – наизлязоха канали – мамата си джаса.  Хората се разтворИха, а ние скромно започнахме да ги копираме, за да затвърдим слоугана на нашата ърбан сцена: „България – винаги най-тъпият рап от Европа, а може би и в целия свят“.

А най – най тъжното е, че самите „артисти“, в голямата си част, са интелигентни и готини момчета и момичета, които на по бира ти говорят свежи неща, но тъкмо това им лице – истинското, някак все не могат да го покажат в музиката си (sad emoji).Нека го наречем „желязната завеса над българската ърбан сцена“ – сякаш  няма Youtube, Soundcloud и Bandcamp и пичовете слушат само себе си, a на всичкото отгоре, това задоволява напълно публиката им… В общи линии рапа, на който се подиграваме е много по-силен от стойностния.

Изключение прави е тоя пичага:

FYRE! На Yоutube хоризонта е от около 3 години. Новият му хит ме накара да изтръпна от хубаво усещане:

ПичЪ го знам от скоро, бил съм му на един лайв, където видях, че е истински, (както казва лош мъж Сандо). Да, млад е, може би твърде млад, но с последния си трак, FYRE ме превърна в негов почитател от типа фен!

Светлината в тунела на тъпизъма „Няма ме до теб сега“ го чух снощи, пратих го на моите момчета и те избухнаха веднагА. После си легнах, а днес се събудих с едно особено чувство, че музиката в България вече не е толкова тъпа. За първи път от много, много време някой вади нещо в целта. Подредбата на текста, закачката, напева, стилистиката, клипът, фактът, че някой е слушал vaporwave, присъствието, усещането – всичко. Продуцентът на трака, който май е едитвал и видеото, трябва да му се каже името: Александър Александров – Vitezz. На края на клипа може да видите и яка шега, както и обложката на предстоящия албум, както и името му. И да се сетите за какво си говорим от толкова години. А най-якото е, че ще го оценят пет човека, но правилните – поздрав 🙂 !

Да, като че ли преходът, който изживя бг ърбан музиката, за мен приключи с този трак – като на магия. И то точно след изборите, които ни доказаха, че другият преход няма да приключи никога. Естествено на нас бг ърбан музиката ни доста е по-важна, а другото не ни притеснява.

Много трапърчета и суагърчета се навъдиха ама са зле, за разлика от FYRE, брате. Чух всичките парчета – чуйте ги и вие. Както може да се определи, творчеството на пича спортува забранената в България дума „актуално“. Траковете му са чудесни и това е всичко. Как се превежда FYRE? – Има огИн в това момче, помнете ми думата!

Изводът е един – една птичка е напълно достатъчна и както виждате навън е пролет и всичко е супер.

FYRE HATE CITY 02 CREW!