Новата Русия мирише на New Electronic Party

Doma Art Festival

Новата Русия мирише на New Electronic Party

Играя си на прости асоциации, за да не ми е сложно описанието на откриващото Дома Фест 2014 New Electronic парти. Така отвлечените спомени поне за малко придобиват овална форма на последователни привидения…

Асоциация петък вечерall night long, вечеринка, въздух, клуб, зарове, чаши

Изобилствата на петъчните вечеринки могат да те довършат. Изборът къде ще кацнеш в петия ден от седмицата си е личен и по-често непринудителен. Този петък сe настройвам за алтернативно вечерно посещение на трансформирано място, извън обхвата на 4-те стаи, където ми обещават хазартно хвърляне на зарове, показващи цветни, вибриращи и психедилични петна вместо черни точки.

Хубавото и доволното идва към края на all night long преживяното, когато завършекът ти подсказва, че именно тази петък вечер е била по-различна. Такава си беше нощта на 30 май, зяпнала New Electronic Party-то, което даде начало на серията събития Пулсът на Новата Русия.

Асоциация ДОМа вкъщи, навън, на закрито, на открито, слято, Дома Арт Фест

Домът не е някакво си конкретно място, или по-скоро вкъщи е навсякъде, където можеш да се почувстваш „като у дома си“. След първите събития от 2013 г., обединени в името „Пулсът на Южна Корея“, думата „дом“ винаги свързвам с организацията Дома Арт Фест.

Затова, когато дойде времето за наблюдаване на втория Дом (второто издание на Дома Фест се провежда между 28 май и 6 юни 2014 г.) се подготвих за нови, различни и приятно чудати артистични съзвездия. Домът, в който се проведе официалното парти за откриването на „Пулсът на Новата Русия“ се оказа Парк Хотел Москва.

Предварително се питах дали хотелът (с идеално име за случая) може да приюти новатори. Пак. Пренасянето ми в атмосферата на Новата Русия отговори на питанката…

Вече съм на място.:) От фоайето не лъха на постсоц. Голямата и грозна спретната къщурка се е променила. Още с нахлуването си се чувствам като у дома си – около мен щъкат все познати, светещи хора. Има и други (по-неразгадаемо познати), които подаряват запенени чаши. Поглед през пластмаса, изцапана с червило ме насочва към сцената.

Асоциация живи скултуришарено, лъскаво, кълчене

Освен познатите светещи хора, на сцената сноват и живите архитектурни костюми на Роман Ермаков. Новият руснак доста се е постарал и е уловил в раздвижените линии на човешките крайници светлина и цвят. Синхронът им се получава… След като блестящо, светещите съчетания се оттеглиха с достойнство, запродължи New Electronic вълната, която беше приятен и ненатрапчив тътен, разнасящ се като стар руски парфюм около нови млади гърла.

Асоциация Aquaaerobikaвода, Barbie girl, клинове, розАво

Диджейските сетове отшумяват и следва взрив. Психеделични отломки, облечени в латекс се кълчат, докато самата тя Саша Фролова фриволничи на сцената с извратена близалка микрофон. Вторачвам се в нея (близалката или Саша, все тая) и се хипнотизирам, а надуваемите китари наоколо възраждат всичко детско в мен.

Присещам се за тези надуваеми латекси днес, на 1-ви юни, и осъзнавам, че благодарение на шантавата рускиня вече няма да гледам на близалките по същия начин… Асоциативно се готвя за наливане на още образи в русата ми тиква от фуниите на Пулсът на Новата Русия.

Дотогава, продължавам цветно да се надувам с латекс и контекст…

[flickr_set id=“72157644545842920″]

Вижте също и: