Японско пречистване с Yamato

Японско пречистване с Yamato

Замисляли ли сте се как бие сърцето на Земята? Колко силно или слабо? Прескача ли, когато хората сътворим поредната глупост или бие равномерно, за да се опитва да ни напътства? А случвало ли ви се е в мигове на спокойствие да усетите онзи ритъм, който е извън вас и който е ритъмът на всичко около вас?  

Ако никога досега не сте го чували, се надявам да сте били част от концерта на Yamato в зала 1 на НДК и не само да сте чули, но и да сте усетили със сърцето и душата си ритъма на тайко барабаните.

Това е ритъмът на пречистването, на усмивката и на положителната енергия, но онова нещо, което ви кара да забравите за проблемите от деня и за дразнещия човек на съседното място и дори да му се усмихнете в края. Това е ритъмът на доброто у нас.

Именно него ни накараха да си спомним барабанистите от Yamato. Те не ни изнесоха концерт, в който просто да ни покажат уменията си и да ни впечатлят с бързината на движенията си, които често трудно можеха да бъдат проследени. Yamato ни изнесоха концерт, от който ни направиха част. Накараха ни да пляскаме, да викаме, да тропаме с крака и най-вече да се смеем. Направиха ни подвластни на ритъма и положителната енергия, карайки ни да изхвърлим всичко лошо от съзнанието си. Показаха ни представление отвъд границите на човешките възможности, отвъд представите ни за бързина и издръжливост. Едновременно с това ни припомниха, че ритъмът може да е много тих и плах и миг след това силен и мощен, че може да е дело на един или на много и всичко това зависи единствено от нас.

Наред с уменията си с барабаните изпълнителите от Yamato ни зарадваха с актьорската си игра и ни разсмяха, показвайки ни като на странични наблюдатели вечната битка между мъжа и жената. Бурни овации предизвика и речта им на български. Признавам с усмивка, че не разбрах всичко, но и не чух голяма част от нея, заглушена от ръкоплясканията. Това обаче няма значение, защото усмивката ми щеше да е факт, дори и без „благодаря“ на български.

Вижте също и: