Nacbuktu: Най-добрият начин за призоваване на слънцето е чрез изгряваща усмивка

Nacbuktu

Nacbuktu: Най-добрият начин за призоваване на слънцето е чрез изгряваща усмивка

Say Hello to Nacbuktu! Знаменити души, които от две лета вършеят по сцени и паланки, за да покажат, че съдбата им е да зареждат времето и пространството с топла музика. Сега запази тишина, защото с меден глас говори вокалът на групата – Mishelle Mandela: 🙂

МишелЗдравейте благи души, аз съм на 22 години и по последни данни пребивавам в София. Скоро завършвам втората си година в Националната художествена академия със специалност Текстил – Изкуство и Дизайн. Това е моята малка тайна – занимавам се основно с приложно изкуство като: изработка на бижута, дрехи и всякакъв вид аксесоари; тъкане; багрене; десениране на тъкани и т.н. Но явно не ми е достатъчно, защото в момента свиря в най-яката група с най-благите хора на света! Обичам да творя по какъвто и да е начин, а вдъхновението дебне навсякъде, може да го откриеш във всеки изгрев, всеки залез, в сянката и в светлината, в усмивката и също в сълзата, предизвикани от съдбата.
Наричаме се Nacbuktu и този 14-ти август ставаме на 2 години!!! 🙂
Правим авторска музика и съвсем скоро е на път да се роди новото ни парче на име „Bring the Sun”. В началото бяхме трима, но вече се удвоихме. Продължаваме да се множим и да правим кавъри на изпълнители като D’Angelo, Jill Scott, Jamiroquai, Nneka, India Arie и не на последно място Selah Sue и Erykah Badu, разбира се.

anna: Здрасти Мишел и евала за трибюта, който направихте именно на Erykah Badu и Selah Sue на 5 май! Принципно в DJambore.com леко хейтваме изпълнения само на чужди парчета, но вие бяхте чудни, пък си имате и собствени песни. Разкажи как се спряхте на трибют точно на тези изпълнителки?

Mishelle Mandela: Колкото и странно да звучи, трибютът сякаш сам ни навести. 🙂 Основна причина да го направим беше идването на Selah в България. 🙂 Искахме да подгреем публиката за нейното пристигане, защото за мен лично тези две изпълнителки са едни големи съкровищници, даващи ми вдъхновение, сила и вяра!

Пролича си! Разкажи ни и за вашите авторски парчета? Къде можем да ги чуем?

Авторските ни парчета за сега са 3 на брой – „Да попитам“, „New ways” и „Bring the Sun”. Работим по следващото парче, което ще е на български и ще се казва „Душата“ и се стараем да съчетаваме участията и създаване на авторско творчество, което, разбира се, е от най-голяма важност за нас.
Все още може да чуете част от авторските ни песни в youtube.com. Планираме скоро да пуснем и наш канал в soundcloud.com, където ще качим професионално записаните тракове. За цял албум има време, мисля че преди него ще направим едно EP…

Чакаме. 🙂 А завършихте ли клипа към Bring the Sun? Каква е идеята в него и знаете ли шамански ритуали за призоваване на слънцето?

Ха-ха, да! Знаем най-добрия начин за призоваване на слънцето, а той е чрез изгрева на усмивка на лицето. 🙂 Все още сме в процес на подготовка за снимките, защото искаме да развием идеята за клипа изцяло. Няма да я разкриваме, за да има изненада и след това наслада!

Бандата ви е с жестоко име! Какво означава и как се сбрахте?

Nacbuktu„Nacbuktu“ е дума с все още неизяснен произход, тя се появи в главата ми една сутрин малко преди племето (както се наричаме) да се събере. 🙂 Чичо Google не успя да ми помогне в търсенето на повече информация за тази дума и нейното значение, но за сметка на това отговорът на душата ми не закъсня и се отзова.

Ето какво ми разказа тя:
Nacbuktu“ е онзи момент, в който онова, което правиш (каквото и да е то – пишеш писмо, говориш с приятел, готвиш, свириш, дишаш и т.н.), го правиш, осъзнато със 100% от присъствието си тук и сега, 100% от сърцето си и 100% от душата си.

Накратко може да се каже, че Nacbuktu е едно специално състояние, ритуал или просто начин ни живот! 🙂 И ние имаме огромното желание да споделим на света за съществуването на този ритуал, да припомним на хората, колко е важно да влагаме сърцето, душата и съзнанието си във всичко, което правим! И като за финал думата „Nacbuktu“ всъщност е словосъчетание от думите Nac (Аз) и Buktu (съдба), което се превежда като „Моя съдба“. Мисля, че това изяснява всичко!

Мислили ли сте, че съдбата ви е да експериментирате с други стилове освен Soul, R&B, Reggae?

Да, определено! В природата и основата на групата ни е изписано с големи букви „СВОБОДА“ Харесваме и мислим парчета в стилове като: трип-хоп, хип-хоп, джаз, фънк, акустик соул и др.

Ако можеше да избираш, в кой голям международен фестивал би участвала?

Много ми допада идеята, настроението, хората, музиката и обстановката на фестивала „Bonnaroo и определено бих се радвала да съм част от всичко това.

Nacbuktu и Salto na Asphalta ще се срещнат за първи път тази събота (13.06.2015) на сцената в столичния клуб MAZE.

 

 

Вижте също и: