С Мор Карбаси във вълшебната приказка на гласа й

Mor Karbasi

С Мор Карбаси във вълшебната приказка на гласа й

Преди изпълнението на Мор Карбаси в София нямах конкретни очаквания нито към нея, нито към хората, които ще посетят концерта. Бях слушала няколко от песните й, които винаги ме оставяха със смесени чувства… Сигурна съм, че всеки е изпитвал вдъхновяващото усещане, когато изпълнение на живо надминава и задминава дори най-прекрасните очаквания. Е, такъв гъдел остана в мен след като харизматичната Мор Карбаси ме омагьоса не само с гласа си, но и с топлото си излъчване.

Концертът на Карбаси се случи по време на Vocal Fest 2013. Мястото на провеждането му – Studio 5 си плачеше да бъде платформа за случая, която да допринесе за интимното облъчване на публиката. Боса, Карбаси танцуваше и пееше под ритмите на песните на древните испански евреи, за да излети времето неусетно, в краката й. Жлъчният глас и сценично присъствие на певицата се сляха в трансформация на личността, която всеки от публиката разбра сам за себе си, различно… Всяка емоция на Карбаси беше споделена и преживяна, а аплодисментите не спираха – бяха част от миризмата и стоплящия звук в клуба.

Mor KarbasiПесен след песен се озовавах в приказки за живота на Карбаси, в които разпознавах близки и далечни герои, та дори понякога и самата аз играех в тях. Лицето на Мор волно и неволно се променяше и си играеше с експресивността и гласа на певицата, за да поднесе история, след история за себе си и за един народ толкова различен и същевременно толкова близък до емоционалната атмосфера на случващото се.

Спомняйки си приказките на Карбаси, може би историята която най-силно се запечата в съзнанието ми, е в песента, посветена на дъщерята й. След кратко проучване разбрах, че Ясмин е плод на любовта на певицата с китариста и текстописец Джо Тайлор, който също е част от приказния състав на Мор Карбаси.

Сладкото послеусещане след талантливото слушане на приказки остава. Дано се повтори.

 

[flickr_set id="72157637724055714"]