Моето Лебедово езеро

Моето Лебедово езеро

Искате ли приказка, мили деца? Ами, да-а-а! Докато ледът навън се втвърдява, приказката за едно чудно Лебедово езеро продължава да се разказва без думи, само чрез умели движения и съблазнителна музика...

Имало едно време, преди сто деветдесет и девет зими, приказно царство, в което младият принц Зигфрид безгрижно гуляйствал. което пък хич не се нравило на царицата – неговата майка. Крайно време било да си избере жена и да успокои страстите… Станало обратното – те още повече се разпалили, когато Зигфрид съзрял по време на лов чуден лебед, който се разлюпил в приказно красива девойка – Одета. Всички лебеди били омагьосани от зъл магьосник – изглеждали като птици през деня, а през нощта приемали човешки облик. Проклятието над Одета можело да се разтули, само и единствено, когато някой, който никога не е обичал, се врече във вярност пред девойката.

Полудял, принцът се опитал да убие злия магьосник, но разбрал, че тогава никога няма да може да развали магията над любимата си. Затова й се врекъл във вечна вярност и обещал да се ожени за нея. Нещата пак се оплескали, когато по време на бал се появила дъщеря на зла магьосница, приела образа на Одета.

Зигфрид се заблудил и признал любовта си към мнимата Одета. Злото възтържествувало, а щом принцът осъзнал грешката си вече било прекалено късно – девойката завинаги щяла да си остане лебед… Най-хубавото в огледалната приказка са различните интерпретации на края й – понякога двамата влюбени се самоубиват в езерото, а пък в други версии обичта между тях разваля магията и те живеят дълго и щастливо заедно.

Лебедовата приказка вече рядко се разказва за Лека нощ, деца… Но пък продължава да се играе от балерини и/или ледени фигуристи над 140 години. А когато е представена от Руски държавен балет на лед „Санкт Петербург“, напливът от желаещи да се потопят в нежната история е главозамайващ – затова на 9.12.18 г. се състояха цели три представления, едно след друго, между 15 и 22 ч. в зала 1 на НДК. Главозамайващи бяха и красивите приплъзвания на руските артисти, които вдъхнаха едновременно плътност и фантастичност на вечната приказка.

А финалът на моето Лебедово езеро в неделния късен следобед бе щастлив, заради трептящите две действия и цветните картини, които ледените балетисти грациозно нарисуваха. 🙂

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!