Митака за благоприятните симптоми от заразителната Муфта

Mitaka Mufta

Митака за благоприятните симптоми от заразителната Муфта

Когато не можеш да измуфтиш ти е скучно, а като някой муфти от теб, ти става интересно… В този ред на мисли решихме да измуфтим Митака от Муфта за едно интервю, а на него му стана забавно.

Присетихме се за бандата заради пънкарското им избухване в Non Sleep Hostel миналата събота. Митака (китара, вокали), Влади (бас), Дидака (кахон) по традиция изпълниха парчета за подскачане и танци и каширани версии на някои обичани български песни. Муфтаджиите натегнаха фънки-пънки жицата, за да се намери смисъл в слушането на българска музика, в четенето и в позитивното мислене. Бе, понякога е хубаво да се мисли.

DJambore.com: Митак, я разкажи малко за себе си и какво най-често муфтиш? Има ли разлика между муфтене и клептомания?

Митака: Обикновено момче съм… С китара и голяма уста, лошо пристрастен към музиката и към… Да, най-вече към музиката. Муфтя цигари и добро настроение. Първото – заради спорта, второто – за да оцелея. Думата „муфта“ има персийски корен и означава – даром. Тоест муфта е да дариш или да бъдеш дарен. Истинската муфта не краде и не изнудва, а прави така че да бъде дарена, при това с усмивка.

DJambore.com: Заразна ли е Муфта? Кога ще е следващият ви концерт, когато можем да се облъчим?

Митака: Муфта е групата с най-много членове из цялата страна. Заразна е, но за разлика от други състояния, не се предава само по полов път и симптомите й най-често са благоприятни за заразения. Трудно лечима е, основно заради нежеланието на заразения да се лекува. Със сигурност ще облъчваме с Муфта на 7-ми февруари в малкото, но винаги наситеното със свежа атмосфера и надъхани хора, пространство на Арт хостел. Заповядайте, смятаме да избухваме.

DJambore.com: Кои банди (независимо дали са български или чуждестранни) ви вдъхват муфтаджийско настроение?

Митака:  Мога да спомена само няколко – Ska-P, Manu Chao, 5’nizza, Rancid, NOFX, Leningrad, Sublime, Контрол, Ревю и старата генерация българска пънк и уейв музика, както и съвременните БГ групи – Шкода, Шушони, БГз, Докторс Гого Бенд, Мерудия…

DJambore.com: Какво се случва на българската музикална сцена напоследък?

Митака: Музикалната сцена в България има нужда от присъствие в медиите и от публика. Отварят се нови клубове с музика на живо, свири се и в по-малки барове… Нека публиката не се стеснява да ходи в клубове и да слуша своите любими изпълнители!

DJambore.com: А как да разпознаем публиката на Муфта?

Митака: Най-готината, разбира се! Ние определяме стила си като ска, фънки-пънки, повлияни сме и от регето. Вярваме, че феновете на тези стилове намират в нашата музика нещо за себе си. На концертите ни виждаме пред себе си позитивни млади хора, които са наясно какво искат. В текстовете на песните ни ние изразяваме тревога от фалша и лицемерието на днешния ден.

Муфта – Каше

[media link=http://www.youtube.com/watch?v=OfvO7qp-hGY]