Маски долу…

Маски долу…

Дворец, лукс, предстоящ бал с маски. Една магьосница, способна да предсказва бъдещето. Какво ли се крие там, къде е магията? Пари, кариера, власт, щастие… Колко много струват те за някой и колко малко за друг.

автор: Влад В. 

Любов с бариери, убийство в несвяст, предателство от близък… Можеш ли да избегнеш своята участ, ако знаеш какво те чака или нарочно се устремяваш натам? Чувства или разум… разум или чувства? Вечната дилема, около чиято ос се въртят велики романи и пиеси, безумни сапунки и… операта „Бал с маски“ на Джузепе Верди.

bal2Противоречива, скандална, брилянтна още от самото си създаване. „Бал с маски“ се танцува с гласове в три действия (и шест картини) и е типичен пример за италианската оперна традиция.

Четирите световни имена Алиса Зиновиева, Марио Маланини, Марцио Джоси и Мариана Пенчева „пренесоха“ зрителите от Зала 1 на Двореца в далечната 1792 г., за да станат свидетели на едно историческо събитие – драматичното убийство на шведския крал Густав III по време на бал, пречупено през изящната призма на Джузепе Верди и суровата критика на неговото време. Пък дори и на нашето…

Пищни костюми, автентични ръчно изработени венециански маски, които следват ритъма, задаван от Оркестъра на Държавна опера Русе. Музикантите свършиха работата си перфектно и допринесоха за пресъздаването на високо ниво на шедьовъра на Джузепе Верди – Бал с маски.

Вечните герои на Верди се чувстват притеглени към призрачна ос и постепенно разбират каква е цената на любовта, какво е приятелството и защо честта трябва да остане неопетнена. Отговорите на всички вечни въпроси стават ясни при завъртането, при баланса на маските, при танца извън бала… Там никой не е който е, нищо не е такова, каквото е и никога вече няма да бъде. За да се разбере, че истината не съществува.

Един миг, една секунда слагат край на всичко. И връщане назад няма. Никой не може да избяга от съдбата си, но може да остане верен на принципите си.

снимки: Василка Балевска

 

Вижте също и: