Live Music Now вече и в България

Live Music Now вече и в България

Live Music Now Bulgaria ще осигурява свободен достъп до качествена музика на живо

Организацията ще провежда концерти за хора в неравностойно положение и ще стимулира развитието на млади музиканти

Международната организация за осигуряване на свободен достъп до музика на различни социални групи и стимулиране развитието на млади таланти Live Music Now, вече има филиал и в България. Това стана ясно по време на среща за представяне на инициативата пред млади музиканти, изтъкнати диригенти, представители на институции и Карол Майн, Директор международно развитие, Live Music Now. Основната цел на организацията в България е посредством ползотворна работа между институции, музиканти и хора в неравностойно положение, да се провеждат регулярно концерти в учебни заведения, центрове за лечение и грижа, социални домове и др.

„Live Music Now иска да предостави музикално преживяване на социални групи, които поради една или друга причина, нямат свободен и лесен достъп до музикални изпълнения на живо“, сподели Карол Майн. „По този начин се дава и шанс на талантливи музиканти да се развиват професионално и да взаимодействат с различни публики. Щастлива съм, че и в България подобно взаимодействие е възможно и вярвам, че филиалът в страната ще успее да развие идеите на Live Music Now.“

Live Music Now е най-голямата организация във Великобритания, която организира живи музикални изпълнения за обогатяване на социалния, образователния и здравния сектор.

Основана е преди 35 години от световноизвестния цигулар и хуманист Йехуди Менухин, съвместно с Ян Стотзкер. Live Music Now организира повече от 3 000 музикални събития годишно с аудитория от над 200 000 души.

Освен във Великобритания, организацията има клонове в Германия, Австрия, Дания, Холандия и др.

„Поставили сме си амбициозната задача да представляваме Live Music Now в страната, защото вярваме че всички трябва да имат достъп до качествена класическа и джаз музика. Вярваме, че участията, които ще организираме съвместно с млади музиканти, ще помогнат за тяхното професионално израстване и ще дадат шанс на повече хора в неравностойно положение да се доближат до този тип музика, който има доказан терапевтичен ефект,“ заяви председателят на Live Music Now България Валентина Грозданова.

Членовете на организацията вярват, че ще бъдат подкрепени от държавни институции и ще привлекат в каузата си частни и неправителствени организации. Сред гостите по време на срещата бяха и диригентите от НМА „Проф. Панчо Владигеров“ Пламен Джуров и Георги Патриков. Те също заявиха подкрепата си към начинанието и представиха постиженията на талантливи млади музиканти.

Вижте също и: