Летният културен календар на Сао Пауло за 2019

Летният културен календар на Сао Пауло за 2019

Все пишем за европейски събития, а сцените на останалите континенти като че ли остават на заден план в мислите ни.

Да, тук са творили и продължават да творят мнозина от най-великите имена в музиката, театъра, литературата, киното и като цяло в изкуствата. И все пак няма лошо в това човек да разшири кръгозора си и да се запознае с други култури.

Поправяме грешката като представяме пет летни събития от един от няколкото културни центрове на екзотична Бразилия – Сао Пауло. Вярно, далече е, но си заслужава човек да прекара лятната си ваканция там, най-вече заради неспиращия поток от грандиозни събития провеждащи се там.

VillaMix Festival 2019

Няма как да не започнем с най-големия музикален фестивал за местна музика в Бразилия и едно от най-големите подобни събития в Латинска Америка – VillaMix Festival 2019.

Голяма част от участниците на VillaMix Festival са звезди от местната сцена като Matheus & Kauan, Jonas Esticado и DJ Alok. Естествено не липсват и международни участия като сред гост-изпълнителите на минали фестивали са били Demi Lovato и Fifth Harmony.

Първото издание се провежда през 2011 г., като още в началото фестивалът става толкова популярен, че от 2013 г. насам се провежда в 20 бразилски локации на година. Любопитен факт е, че шоуто поставя рекорд на Гинес през 2014 г. за най-голяма сцена, като подобрява собственото си постижение през 2017 г.

Следващите посещения на фестивала са на 01/06 в Uberlândia и от 29-30/06 в Goiânia. На 13/09-14/09 пък в португалската столица Лисабон VIllaMix ще проведат сателитно събитие.

Mostra Internacional de Cinema de São Paulo

В списъка с най-важни латино събития провеждани в Сао Пауло попада и фестивалът за международно кино, който се провежда още от 1977 г. За тези 42 години събитието се разраства главоломно като вече дава екран на над 300 филма.

В миналото гости са били световни величия като Тарантино, Алмодовар и Джералдин Чаплин.

По време на фестивала се раздават и няколко награди, а събитието се провежда в модерен прожекционен комплекс.

Традиционно фестивалът се организира през октомври като тази година това ще се случи от 19/10 до 01/11.

Japan Festival

Интересен факт е, че в Бразилия се намира най-голямата популация на японци извън страната на изгряващото слънце. В Латинската страна от 20 години се провежда и японски фестивал, който запознава местните и чуждестранни гости с японската култура.

Несъмнено, да се посети автентична чаена церемония в Бразилия и уникално изживяване, като събитието предлага и куп други занимания. По време на японския фестивал се представят музикални, танцувални и други културни обичаи от азиатската страна, има изложение на японски стоки, а да не забравяме и кулинарните изживявания.

Тази година събитието ще се проведе на 07-09/07 в експо-центъра на Сао Пауло (São Paulo Expo Exhibition & Convention Center). През 2010 г. 190 000 души посещават фестивала в рамките на трите му дни.

Припомняме, че София също миналата година бе домакин на Азиатски фестивал, на който присъстваха цели 16 държави, а тази година събитието ще се проведе на 15/06 в Борисовата градина.

BSOP

Подобно на Голямата ябълка, Сао Пауло също е наричан “градът, който не спи”.  В това екзотично място винаги се случва нещо вълнуващо, било то концерт или друг пърформънс. Естествено, градът предлага развлечения извън сферата на изкуствата.

Така например Сао Пауло ще домакинства петия етап от най-големия покер фестивал в Южна Америка-организираните от PokerStars Бразилски покер серии. И как иначе, като многолюдният град е финансовият център на Бразилия?!

Кръг от турнира вече се проведе в града на 21-26/03, но следват още едно събитие на 17-23/07, както и финалът, който също ще бъде разигран в Сао Пауло на 26/11-05/12. Миналата година участие в BSOP взе футболната звезда на ПСЖ и Бразилия Неймар.

BIG Festival 2019

Лятото на Сао Пауло предлага нещо и за любителите на независимите разработчици на компютърни игри. Brazil’s Independent Games Festival е посветен на инди гейминга и както името му подсказва, е най-важното подобно събитие на южния континент.

Създаден през 2012 фестивалът организира на едно място гейминг състезания с парична награди, геймниг експо, както и конференции свързани с новостите в индустрията. През 2018 цели 36 000 човека са посетили фестивала, като организаторите заявиха, че тази година събитието ще включва още повече семинари и уъркшопове, свързани с новите тенденции в анимацията, музиката и VR/AR.

BIG Festival 2019 ще се състои на 22/06 в културния център на Сао Пауло (São Paulo Cultural Center).

Бразилия е нон-стоп домакин на големи фестивали, като Сао Пауло е един от притегателните центрове за тези вълнуващи събития. За съжаление не можем да включим тук всичко интересно, което ще се организира това лято в града, но поне опитахме да представим разнообразна програма-има музика, има филми, има и игри. Като добавим и прекрасните плажове и май няма накъде да стане по-добре.