KRAFTWERK – СИМФОНИЯ ЕЛЕКТРОНИКА

KRAFTWERK – СИМФОНИЯ ЕЛЕКТРОНИКА

Те долетяха с летяща чиния в България. Кацнаха пред Зала „Универсиада“ в София. Ние бяхме там и ги очаквахме с нетърпение!

Нямаше кой да ни спре – извън времето и пространството, въпреки белоснежния вледеняващ дъх на -15 градуса по скалата на Звяра от Изтока, отвъд горчивия вкус в мислите ни от поредната наглост на самозабравилата се власт в скромната ни бананова република, ние бяхме там… We Are The Robots! Някои тук поискаха да ни заграбят с „ошфорки“ електричеството… Е, да, но няма да се дадем – във вените ни отдавна тече електроника! Ври и кипи в ритмичен TECHNO поток – MUSIC NON STOP! От Дюселдорф 1968 до София 2018!

KRAFTWERK долетяха за втори път в България. През лятото на 2005 г. германският квартет направи незабравим спектакъл, при това – точно на рождения ми ден! Този път сме в машинния захват на Ралф Хютер, Флориан Шнайдер, Фриц Хиперт и Фалк Грифенхаген. Светът е компютър и музика дебне навсякъде!

KRAFTWERK са на сцената в продължение на половин век… Без излишно колебание ни потопяват в историята на своя Епос за Епоха Електроника. Брилянтно въведение в двучасовата електро симфония с композицията Numbers. Добре дошли в цифровата ера и компютърния свят!

Eins Zwei Drei Vier Fünf Sechs Sieben Acht

Това е XXI век – Човечеството е физически и дигитално подчинено на вездесъщи институции и на контролиращи обществото правораздавателни структури. Древната максима е валидна – Властта е порок, а Парите – нейн бог:…

Interpol and Deutsche Bank,

FBI and Scotland Yard

CIA and KGB

Business, Numbers, Money, People

Computer World

Очевидно съществува само един път към спасението. Kraftwerk са тук, за да ни отворят очите и да ни преведат по него. Сложихте ли си вече 3D очилата? Досега били ли сте на концерт с 3D очила? А това дали е намек, че досега сме виждали заобикалящия ни свят в двуизмерно фиаско-плоско, ляво-дясно, прашасал от чакане кинескоп и лепени черно-бели ленти с цветен лак за нокти?…

I program my home computer
Beam myself into the future

I need a rendezvous
Computer love

Любовта е онлайн, усмивките са алгоритъм, емоциите са в режим даунлоуд. Усеща се кибер полъх от открехнатия прозорец на строга операционна система и аромат на догаряща дигитална страст.

Another lonely night
Stare at the TV screen
I don’t know what to do
I need a rendezvous

Тайнството се крие в подскачащите сенки на виртуалния спомен за предстоящо рандеву:

Rendezvous on Champs-Elysees
Leave Paris in the morning on T. E. E.

В съвременния свят на цифрови технологии и радиация всеки от нас е човек машина, свръх човешко същество. „Но и аз съм прорицател“, тъй рече Ницше.

В миг на космически надежди Kraftwerk ни настаняват в кабината на своя скитник звездокрил, наречен Kling Klang, по името на студиото, в което от еони творят история. С възхита пътуваме сред звездни селения в уютната космическа лаборатория за производство на непреходен синтетичен звук. Публиката в залата е във възторг, когато на бордовия екран се отбелязват координатите на родината ни – земя, колкото една човешка длан…

Впускаме се във вихъра на музикално пиршество, в което се редуват неонови светлини и шлагери от незапомненото бъдеще – “The Model” (шедьовър, покорил музикалните класации едва през 1982 г., четири години след първия си релийз), ретро утопията “Autobahn” (през пролетта на 1975 г. радио версията на 22-минутния епос се превръща в международна сензация), футуристично изпълнение на “Airwaves”, утоляващо възприятията и възнасящо сетивата ни.

Ohm Sweet Ohm!

Готови сме да преглътнем най-зловещата хапка от посланието на KRAFTWERK – спрете радиацията, дишаме един и същи въздух, споделяме един и същи Дом – планетата Земя.

Meanwhile… нашият Вожд оня ден си спомни, че имаме два реактора в кашони и даде идея за общ балкански проект за АЕЦ „Белене“… Звучи толкова наивно и невинно, досущ като дигиталните гласове в песничката на Kraftwerk:

Tschernobyl, Harrisburgh, Sellafield, Hiroshima

Stop radioactivity
Is in the air for you and me

Chain reaction and mutation, contaminated population
Stop radioactivity
Is in the air for you and me

Антракт. Не бива да губим нито миг, завесите отново се вдигат за Второ действие – следват още любими композиции от старите касетки, чийто ленти късахме от слушане във времето, докато не гледахме „Милион и едно желания“ или не беряхме забранени джанки от двора на къщата от другата страна на реката.

Наздравица на бара в Electric Café, след което – време за колоездене – Tour De France:

Sprint final a l’arrivee
Crevaison sur les paves
Le velo vite repare
Le peloton est regroupe
Camarades et amitie

Следва величественият кибер химн Trans Europe Express, сновящ из музикалните коловози от 1977 г. насам, поетична почит към Дейвид Боуи (който през 1976 г. посвещава композицията си “V-2 Schneider” от албума “Heroes” на Флориан Шнайдер от Kraftwerk) и салют към Иги Поп.

From station to station
Back to Dusseldorf City
Meet Iggy Pop and David Bowie
Trans-Europe Express

Trans Europe Express е повече от химн, тази композиция всъщност е генератор на нови музикални течения и влияния – през 1981 г. основният мотив от Kraftwerk шедьовъра е превърнат в хип хоп религия от Afrika Bambaata (парчето “Planet Rock”). Поставени са основите на B-Boy и Брейкденс революцията. По-късно T.E.E., а и друг емблематичен шедьовър, The Robots, се превръщат във фундаментални постулати за цялата techno rave суб-култура на Стария континент и отвъд Океана. Не случайно Kraftwerk са кръстници на съвременния клубен електронен саунд!

Симфонията се превръща в съновидение без дъх. Сънуват ли андроидите електро-овце? Време е за проницание, пречистване и презареждане:

We’re charging our battery
And now we’re full of energy
We are the robots

Функционираме автоматично, танцуваме механично, ние сме роботите!

Я твой слуга

Я твой работник
We are the robots

Ирония или намек? Сарказъм или предупреждение за опасност? Самоусъвършенстване или самоунищожение? Власт или подчинение?

I’m the operator with my pocket calculator
I am adding and subtracting
I’m controlling and composing

До края на концерта електро ритъмът подчинява тялото и съзнанието ти – подвластен си на пулсиращия techno ритъм на танца: Techno Pop / Music Non Stop… В плен си на electro techno еуфорията. Тялото ти следва безпрекословно повелята на вездесъщия електронен звук. Ти си презареден. Boing Boom Tschak! Ти си успешно ъплоуднат и инкрустиран в съвършения механизъм на Kraftwerk…

                                                От епицентъра на събитието
                                           Ваш репортер джамборейвър: Drummo Projid 909
снимки: Кристина Петкова