Поп-хор „Коледа – Коледен концерт“ и приятели разбиват традиции

Поп-хор „Коледа – Коледен концерт“ и приятели разбиват традиции

Музикална енергия от разнообразни стилове и епохи връхлетя в Дупница предпразнично

На 20-ти декември в Дупница се проведе традиционния за мъжки хор „Св.Иван Рилски” Коледен концерт. Събитието се открои от всички останали предпразнични изяви в сферата на класическото хорово пеене със  зареждаща си страст и енергията на изпълненията. Мъжкият хор и приятели „забиха” пред немногобройната, но достатъчна да мотивира изпълнителите аудитория.

Няколко фактора в организацията издигнаха концертът на високо ниво и сгряха настроението на присъстващите. Безкомпромисно  атрактивен подбор на програмата даде шанс за изява на тийнейджърската формация в сферата на поп и джаз музиката „No name”.  Заедно с тях в събитието се включиха и утвърдени музиканти като оперният певец Илия Илиев, пианистката Кристиана Абрашева и китаристът Пламен Пенчев . В пъстрата програма на вечерта бяха включени парчета от различни музикални стилове и епохи – хорови творби от български композитори, коледни песни, аранжименти на Nobody’s wife (Anouk), I was here (Beyonce), Adagio (Lara Fabian) и др. Адреналинът в залата се покачи и при изпълненията на   „Антиформалистический райок” от Шостакович и „Песен на пияния” от Хреников.

Аплодисменти за организатора и музикален ръководител на мъжки хор „Св.Иван Рилски” – Таня Камбурова, аплодисменти за общината на Дупница, че продължава да намира начини да подпомага подобни изяви.

И като си спомням възторгът и насладата, с която хората в залата приеха изкуство от подобен калибър, неминуемо си задавам въпроса „Защо тази музика да няма същата форма на анонсиране и реклама, като модерните изпълнителите „еднодневки”. След като дори с тези оскъдни средства, отделени за подобни изяви се постигат подобни резултати и въздействие над публиката, какъв ли би бил ефектът при възможност организатори и музиканти да развихрят напълно фантазията си? Или това противоречи на поредната европейска директива…? Коледно продължаваме да си пожелавам, да си въобразяваме и да оценяваме въпреки директивите.

Участници :
Мъжки хор „Св.Иван Рилски”-Диригент Таня Камбурова
Корепетитор Яна Чинова
Илия Илиев – бас
Кристиана Абрашева – пиано
Пламен Пенчев – Китара
ВФ ”No name”,худ. Ръководител Таня Камбурова

 

Автор: Георги Патриков