Как звучи независимото кино. So Independent Film Festival.

Как звучи независимото кино. So Independent Film Festival.

Да слушаш и да не вярваш на очите си… Ето това може да ти се случи по време на So Independent Film Festival 2016. Независимата музика е като независимото кино – трудно ти е да повярваш, че съществува и можеш да се докоснеш до нея, както при ненатрапчив допир с непозната. Допирните точки визия-слушане във фестивалната програма пулсират във всеки филм, но на мен ми се сториха свръх осезаеми в три филма – Изяж си въпроса, Американски мед и Кръстопът 48.

Каквото и да си мислиш за Frank Zappa, няма да е достатъчно, за да не се позаинтересуваш от филма, защото според музиканта „Умът е като парашута. Не работи, ако не е отворен.“ Гледаш и слушаш живота му, такъв какъвто си е бил – вплетен във времето и пространството между 60-те и 90-те около рок, трева и още нещо, разруха… Интервюта, концерти, подобаващ цинизъм. Какво по-хубаво, за да разбереш какви са ги вършили музикантите от „онова“ време? Frank Zappa е значим тогава и сега, именно защото е успял да се оттласне от течението, да се присмее на хипи културата през 60-те, прозирайки в нея фалшиви идеи и безумие. Запа си проличава с нечувани за годините си шарени импровизации между рокендрол, класика и джаз. Те стават осезаеми на 29-ти октомври, от 19 ч., в Дом на киното и на 5-ти ноември, от 16:30 ч., в кино Одеон.

И комерсиалната музика (а може би най-вече тя) има своя чар. Подхваща те и веднага се клатиме в ритъм. 🙂 Такъв е и случаят със саундтрака от Американски мед – филм, който пътува между щати, щети и поколения. Затова и музиката към него е подобаващо горчиво-сладка, на вкус като едни бонбони, на които им забравих потеклото. Нищо чудно, че включва песньовки като We Found Love на Rihanna, American Honey на Lady Antebellum, Dream Baby Dream на Bruce Springsteen и Fade Into You на Mazzy Star. Последното парче едвам, едвам се е напъхало в саундтрака на Американски мед, просто защото според създателите на филма, тракът е прекалено 90-тарски. 90-тарски, ама готин, съответно чуден за ключова сцена… Виждаме я на 30-ти октомври, от 18:00 ч., в Дом на киното, на 1-ви ноември, от 19:30 ч., в кино Одеон и на 5-ти ноември, от 19:30 ч., в кино Люмиер.

Като малък мечтаех да съм рапер… И да се влюбя в някой като мен – зарибена по хип хопа… Е, на мен не ми се получи, но на Kareem и Manar от Кръстопът 48 им се случва. И точно тогава могат да разчитат само на едно нещо – на музиката. Както и самият филм, който получава награди за най-добър звук и най-добра музика от Израелската филмова академия,

Приготви се за интересна история, издържана изцяло в палестински рап мотиви на 31-ви октомври, от 21 ч., в Дом на киното и на 2-ри ноември, от 20:30 ч., в кино Одеон.