Влез непринудено в джаз…а

Влез непринудено в джаз…а

Или как да сме международни по време на и след джаз феста в Банско.

фотограф: Владимир Петров

Ако си сред хората, които обичат да си „пообщуват“ в Банско не само на тема ски, но и за история, нумизматика, политика, бридж и да обсъдят уютния глас на Шери Уилсън, значи си бил сред  посетителите на Международния джаз фестивал. Изгладената патардия по време на събитието си струва всяка чута нота и всеки уловен ритъм.

За мен петъчната вечер на Джаз феста започна с изключително приятен разговор между поколенията. Симбиоза, която преливаше от емоция, рационалност и най-вече история. Една история за бридж и джаз. Урок първи по темата „Как да сме международни“ – потърси пресечната точка в репликите на правещите се, че мислят извън границите.

Чаша след чаша, се потапяме в мекото „розе“  и пропускаме топлото изпълнение на Себастиян Лаверни квартет, за да пийнем  и кафе, точно в рамките на италианската „Кафе пауза“. Урок номер 2: Трябва да се престориш, че си на „ти“ с Джаза, така че да впечатлиш околните със следното движение – повдигни леко ръка, свита в лакътя, малко под сърцето, плъзни палеца си по върха на средния пръст и „щрак“ – вече си в джаза! Интернационално, невероятно!:)

След кафето се прехвърлих с плавната стъпка отново към петъчно джазовата вечер и изпълнението на Гаджо Дило от Гърция. Топло и провокиращо. Обръщението на Иляна Цапацари (вокал) „Видяхме ви как танцувате салса, сега да видим как танцувате суинг.“, залюля публиката и в други стъпки.

Ама Джазът е „по-универсален“ от суинга. Преминава по цветна пътека и среща различни култури и успява да пасне на всяка една от тях. И под звуците на Боби Каркасес & бенд раздвижваме телата си. Стъпка напред, пристъпване с десен крак, преход,  пристъпване с ляв, завършек, десен отзад… Тренирайте движението отревисто вкъщи пред огледалото. Усвояването и изпълнението му минава за пред всякаква публика.

Ако сте усвоили лесните съвети, относно превръщането ви в международно грамотен (или показваш се като такъв) тип, можете спокойно, с игрива танцова стъпка да преминете и към суинга. А аз си оставям с допълнително усвоеното знание по време на разговорите с други като вас по време на Международния джаз фест в Банско.

Gadjo Dilo „Αλλα μου λεν τα μάτια σου“

[media link=http://www.youtube.com/watch?v=XIGx2X5BFhs]

 

Вижте също и: