Шампионски фънк за J Dilla

Desi

Шампионски фънк за J Dilla

Когато преди няколко седмици видях плаката за tribut-a на J Dilla в Mixtape 5 се зачудих, дали наистина става въпрос за големия Jаy Dee или респектът е за друг деятел на музикалния небосклон. Още повече, че и името на Southwick присъстваше на жълтия постер с апетитната поничка.

Автор: The CrazyNinjaDoctor

Всичко това ми изглеждаше съмнително и ако ми позволите да цитирам един приятел: „До вчера никой не знаеше кой е Дила, днеска трибют, че му правят“, ще разберете защо цялата работа ми понасмръдкваше. Веднага проверих събитието в нета и за мое голямо учудване, наистина вечерта беше посветена на великия продуцент и MC. За всички, които все още не знаят кой е J.Dilla – седнете и си прочетете, аз няма да изпадам в излишни подробности. Само ще спомена, че цялостното му творчество далеч надхвърля границите на хип-хопа, а и лично за мен в голямата си част остава недооценено, като заслугите за това отиват при други.

И така с нетърпение очаквах 15-ти, за да се насладя на фънки-хоп вечерта, която предстоеше и все по-логичнa ми се струваше тумбата музиканти и певци, които щяха да отдадат почит. Меденият гласец на Белослава, римите на Спенснята, на фона на парчетата на Dilla, пречупени през момчета от Southwick – какво повече да искам.

Подадох глава зад ъгъла на подлеза и вече виждах тълпата. Отпред се бяха събрали доста рапърчета или поне така изглеждаха. Едно приятелче с китара на гърба излезе от клуба, видя ме и ми зададе доста странен въпрос: „За рапа или за метъла си тука?“. Не можах да отговоря. К‘ъв рап, к‘ъв метал?! За нещо друго съм дошъл. Оказа се, че в малката зала на Мixtape 5 има метъл ивент и всички „рапърчета“ отпред бяха за него. Мен не ме допуснаха в А Side под предлога, че все още няма никой, въпреки че вече минаваше 22:15 ч. Завъртях се обратно, за малко да се подхлъзна от една локва повръщано и отидох да ударя една бира, все още зареден с голям ентусиазъм.

Точно след час вече стоях на бара в клуба и си поръчвах. Събитието беше започнало с DJ сет на Андрей (един от псевдонимите му е DJ Mengeme). Така и не разбрах какъв псевдоним използва за тази вечер, въпреки че попитах един от организаторите, който ми сподели, че е стартирал преди около час. Изгледах го доста странно (преди час не ме пуснаха да вляза) и се настаних на едно столче, чакайки да започне истинското парти. Вечерта обещаваше да бъде силна, предусещах го. Публиката ми се стори някак нетипична за последните години на нощни разпивки по големите събития. Разбира се, че 90% бяха на възраст около 20-22 години, но изглеждаха сякаш по-интелигентни, по-културни, по-жадни за веселба, а не за смазване до припадък.

Мина, не мина и ето нашите момчета от Southwick се качиха на сцената. Малко след 24:00 ч. започна и фънк вълната, която щеше да ме носи цяла вечер на гребена си. Съставът ми се стори доста променен от последния път, когато ги слушах. Все пак тогава бяха просто деца. Не, че сега не са (мисъл, която бързо беше опровергана), но в компанията на Aнтони Рикев а.к.а Wah Тony (бас), Деян Илиев (барабани) и Мирослав Иванов (китара), нещата определено си тежаха на мястото. Два сета барабани (вторият от Николай Данев а.к.а Mr. Brown Sugar), китара, бас, клавири (Михаил Филипов), сакс (Денис Попстоев), тромбон и вокал (Божидар Василев) и Волен Милчев на компа (и вокал). Така стартираха с микс от 3 парчета като за интро. След това чух и един от любимите тракове “Yesterday”. Трябва да си призная, че ми беше изключително трудно да разпозная парчета. Те бяха толкова променени, което в никакъв случай не ги направи по-лоши от оригиналите, че единствено семплите, пускани от Волен на моменти ми даваха жокер за какво иде реч.

СпенсА ето, че изскочи и първият гост – Kin Dread за два песни, след което дойде и най-неприятният (и единствен) момент за вечерта. Боби обяви, че Белослава е много болна и няма да може да присъства. Честно да си призная доста ми се вгорчи вечерта, но това чувство продължи само миг, защото на сцената се появи вторият гост, а именно – Деси Андонова (Phuture Shock). Тя буквално озари сцената с присъствие и глас. След невероятно ѝ изпълнение на “Think twice” , вече не мислех за Белослава, а чаках с нетърпение Спенс, който кацна около 1:00 ч. Дойде и ни нареди набързо, както само той си знае на “Keep it movin‘” (A tribe called quest).

Концертът вървеше перфектно, хората избухваха, танцуваха, прегръщаха се. Дори Поли Генова се забавляваше искрено в един от ъглите пред сцената. Цялата зала беше изпълнена с positive vibrations.

Следващият гост беше Michael Fleming a.k.a Lexus, който нареди няколко фрийстайла върху фънки ритмите. Кулминацията дойде с качването Jahmi Youth. Получи се изключително добра микстура между реге ридима на Jahmi и фънкариите. Буквално разцепиха Мixtape 5 и тъкмо, когато си мислех, че няма накъде по-нагоре, на сцената се завърна Деси.  Този път песента беше „Didn’t Cha Now” на Erykah Badu. Макар, че се надявах да я чуя от любимата ми Белослава, Деси не само се справи великолепно, но и спечели тотално моите симпатии, докато залата изригваше от аплодисментите.

Концертът беше към своя край. За финал Волен се включи като вокал за „Find a way”, а всичко приключи с „ U n ur smile”. Залата се изпразни бързо. Въпреки, че зазвучаха хип-хоп класики и аз се насочих към изхода, замисляйки се колко много са израснали момчета от Southwick. Не само от към музикално изпълнение, но и от към аранжимент и организация. Да сглобиш 30 парчета на хип-хоп продуцент, да ги прекараш през фънки тръбата и накрая да ги изплюеш като нещо напълно различно и ново, на това аз мога да кажа само едно „ЕВАЛА!“.

Само напред и нагоре пичове!

Southwick, J Dilla tribute, Dessy – Think Twice (live @ club *MIXTAPE 5* Sofia 15.02.2014)

[media link=http://www.youtube.com/watch?v=7cn5Pk9cDto&feature=youtu.be]