Защо трябва да посетите Hip Hop Kemp 2019

Защо трябва да посетите Hip Hop Kemp 2019

Месец юни дойде, а с него и летният сезон. Време е за почивки, пътувания и приключения, а защо не за всичко заедно? В следващите редове ще ви представя един фестивал, който ще превърне лятото ви от просто поредното в незабравимо изживяване. Това е Hip Hop Kemp 2019.

пише Светослав Ежков

Фестивалът ще се проведе от 15 до 17 август за осемнадесети път в покрайнините на китното градче Храдец Кралове (на български Замъка на Кралицата) в Чешката Република. От името, вече би трябвало да сте разбрали, че това е фестивал, посветен изцяло на хип хоп културата и всички нейни елементи. Тук идва моментът да ви изброя няколко причини, за които си заслужава да пропътувате близо 1300 километра за едно незабравимо лято.

Повече сцени и изпълнители, отколкото можете да посетите  

Без да преувеличавам, сцените и изпълнителите са толкова много, че сам човек не би имал физическата възможност да отиде на всичките. Фестивалът се провежда на територията на старо летище, в което 3 от хангарите са преустроени на закрити сцени, а четвъртият – на зона за отдих. Освен закритите сцени, Кемпът (така започва да нарича фестивала всеки, който го е посещавал поне веднъж) включва редица по-малки открити сцени, ВИП кът и сцена за хора с ВИП билети, както и главната сцена, намираща се по средата на всичко. Главната сцена е огромна и е разположена срещу хълм, подходящ за всеки, който не иска да се бута долу с тълпата, както и за хора с деца.

Фестивалният ден започва около 5 следобед всеки ден и завършва в 3 през нощта. Изпълнения на живо има постоянно на поне 3 от сцените, както казах физически е невъзможно да се присъства на всичко, но в това се крие чарът на събитието – отваряш програмата, която получаваш на входа и си правиш собствен план, къде, кога и какво да посетиш.

Главните изпълнители всяка година, са едни от най-известните имена в хип хоп средите, както от САЩ, така и от Европа. А на по-малките сцени се подвизават доста хора от европейския “ъндърграунд”, за които даже и не сте чували, но те имат какво да ви кажат. Дори 2016 година имахме представители от България – група “Лого5”. Тази година ще можем да видим и чуем имена, като: Tech N9ne, Masego, Earthgang, Pharoahe Monch, Masta Ace & Marco Polo, Smif N Wessun, The Alchemist, както и много други.

Брейк денс до припадане

Не може да говорим за хип хоп фестивал без брейк. Уличните танци познати като брейк денс са незаменима част от хип хоп културата и Hip Hop Kemp има дълбоки традиции в брейк състезанията.

Всеки ден от фестивала на Брейк Арената (да, така се казва една от сцените) се провеждат брейк денс състезания в различни стилове, както поединично, така и по отбори. Наградите са много, но най-голямата награда си остава да бъдеш шампион на Кемпа.

Всеки, който иска да покаже своите умения на пода е добре дошъл, няма възрастови ограничения, а организаторите на фестивала предоставят преференциални цени на билетите за всеки, който иска да участва в брейк състезанията. Така, че ако си бибой или бигърл и нямаш планове за лятото, Кемпът е най-подходящото място за теб!

Битки с думи

След брейк денса, няма как да не спомена и “фрийстайл битките”. Всеки, който е гледал “Осмата Миля” знае, какво е това, а именно дуел, но не с оръжия, а с рап. Двама излизат един срещу друг с цел да покажат, колко добре боравят с думите, докато изтъкват колко зле е опонента им, а накрая печели само един.

На Фрийстайл Арената (да и такава сцена има) всеки желаещ може да премери сили с хора от цяла Европа.

Графити по стените без да се оглеждаш за полиция

Графитите са основен елемент на хип хоп културата. Какво ни трябва за графитите? Стена и боя! Както вече казах Кемпът се провежда на територията на старо летище, а това летище съвсем случайно е оградено от бетонна стена, на която е абсолютно легално да рисуваш без да се притесняваш от нищо. А що се отнася до боята, дори не е нужно да си носите. Всякакви цветове флакони, може да бъдат закупени от фестивалната зона, а цените им са същите, като да си ги купите от България.

Скейт парк!

Във фестивалната зона има и мини скейт парк, очакващ всеки ентусиаст на екстремните спортове. Рампите са нови и здрави, така че спокойно може да си добавите скейта или ролерите към багажа. Ако си с БМХ, транспортирането, ще е малко по трудно, но както казват хората – има ли желание има и начин!

Храна на корем на народни цени

За ценителите на хубавата храна фестивалът разполага с множество места за бързо хранене. Изборът е толкова разнообразен, че трите дни няма да ви стигнат да опитате всичко.

От традиционно чешки, немски и полски ястия, минаваме през италианската кухня, за да стигнем до Азия и техните най-известни гозби. Дори любителите на така наречения “джънк фууд” имат широк избор от известни марки бургери и други не толкова здравословни храни.

Бирата и сайдерът се леят на корем, а цените на храните и напитките са наистина народни, а не безкрайно надути, като на други фестивали.

За всекиго по нещо

Повечето хора, като отидат на ново място си вземат нещо за спомен. А от Кемпа може да си вземеш какво ли не!

Развлечения преди 5

Вече казах, че фестивалният ден започва в 5 следобед и може би се чудите, какво може да се прави преди това. Не се чудете – на фестивала има всякакви игри и развлечения за посетителите му – джаги, колела на късмета, “Bubble Football”, баскетболно игрище, басейн, водна пързалка и много други, които няма да ви оставят да скучаете.

Фаворит на публиката си остава ежегодната битка в шоколад. Това е традиционно събитие, което се провежда в рамките на Кемпа и се състои в следното: на турнирен принцип мацки по бански се борят в басейн пълен с течен шоколад и публиката решава коя продължава напред, докато не остане само една! Разбира се, всяка желаеща може да участва.

Може да се сдобиете с тениска, анорак или шапка с логото на Кемпа или на някой от любимите си изпълнители. Може да си закупите нов или стар албум на касета, диск или плоча. Ако сте зарибени като мен по аналоговия звук, ще останете приятно изненадани, защото всяка година участват едни от най-големите продавачи на грамофонни плочи в Европа, като носят със себе си хиляди знайни и незнайни издания.

Не на последно място може да си намерите всякакви други полезни или безполезни интересни джунджурии за спомен.

Ден “Нула”

Ако не можете да издържите до 15 август или просто сте пристигнали един ден по-рано, то организаторите са помислили и за вас. Денят преди официалното откриван на Кемпа се нарича Ден “Нула” и в него също има изпълнения на живо, които ще предотвратят скуката на всеки дошъл по-рано.

Това така наречено “пред парти” влиза в цените на билетите и не е нужно да се доплаща за нищо.

За Hip Hop Kemp мога да ви говоря още дълго, тъй като мащабът на това събитие е наистина огромен, но ще приключа до тук и ако искате да разберете още за този уникален фестивал, то ще трябва просто да дойдете лятото в Храдец Кралове и да видите със собствените си очи, за какво иде реч.

снимки: Hip Hop Kemp


Do NOT follow this link or you will be banned from the site!