Grounded in Sofia: Извисени в София

subculture sage

Grounded in Sofia: Извисени в София

Здравейте, прЕатели! И вчера бяхме на парти, за което смятаме да ви разкажем. Партито не бе кое да е поредно такова, а всъщност бе доста специално: Subculture Sagе, Helmut, Stop the Schizo Live@Grounded in Sofia by Falshimento & SiteGround в Столичния Mixtape 5. Да, Subculture Sage, които са ни любимци от доста време, най-накрая дойдоха в София (изпуснахме ги на Meadows in the Mountains Festival) по покана на нашите мили и също така готини колеги и прЕатели – Иван Хадживеликов и Илиян Ружин от Falshimento. На всичкото отгоре лондончаните не дойдоха сами, а барабар с берлинчанина HELMUT и шизофреничните, но иначе готини нашенци Stop the Schizo. А сега – подробностите:

снимки и видео: Ивица

stop the shizoЗа начало се научихме да не спираме да слушаме със Stop the Schizo. Направи ми впечатление, че докато софийското крю лееше щедро запасите си от инди рок добавя и нещо различно, недолавяно в останалите, напоследък навъдили се БГ банди в тоз жанррр… „Пуснаха“ ни на живо готини парчета от дебютния си албум Start EP. Този старт на стопирането се получи и всички стигнахме докъдето си искахме неусетно бързо. Stop the Schizo все едно винаги са били на сцена… По тяхно време бях обграден предимно от алтернативни метъли, но към края атмосферата вече си беше тотално хип хоп… А дотогава трябваше да се запозная и с Helmut

helmutHELMUT ни направи впечатление с няколко неща. Дълбоки музикални рефрени, рийфове, луупове и… красива приятелка (с която се запознахме по време на изпълнението му горе, на Grounded in Sofia сцената). Пичът свиреше на китара, ползваше лууп машина, дори правеше и бийт бокс. Със сигурност чухме на живо The Tribe и други с подобно звучене (разровете се в soundcloud профила на HELMUT, няма да съжалявате – б.а.). Дълбоко, красиво, уникално, чак леко меланхолично… Абе, не е за всеки (а само за хора с вкус, мда, ние го усетихме, мерси – б.а.).

Някъде между 23 и нещо и полунощ на сцената най-накрая изскочиха и Subculture Sagе. Изскочиха, всъщност не бе точната дума, по-скоро Hypeman Sage и Subculture Sounds просто се качиха на сцената и взеха да нагласят музикалните си инструменти – микрофон, дръмпад машина и т.н. Доста непретенциозно, предвид това, което следваше.

subculturesageeeeСлед като всичко беше готово двамата просто… започнаха. Няма да крием, че бяхме дошли именно заради тях. Естествено, насладихме се на всички, именно поради факта, че нямахме големи предварителни очаквания. Но не и от Subculture Sage… Чухме доста неща от иначе краткото официално присъствие на последните на музикалната сцена. От по-меланхоличните Jump in the Pool, Overly Dead и мега класиката 1 = 1 = 1 през носталгичното, но и някак „леко реге“ звучащото Childhood, към по-дълбокото Stories and Tales, до по-динамичното и рап (grime) Gold (задължително виж LIVE PERFORMANCE на последното, записвано в България, специално за SB.TV, UK!).

Имаше за всеки по всичко – от алтернативното, aka BIO Metal звучене на Stop the Schizo, през експерименталното такова на HELMUT, до UK Hip Hop-а на Subculture Sage. Направи ни впечатление, че имаме и същата блуза като на Hypeman Sage (от HM). Е, всички сме хора… One Love за всички замесени и артът преди модата!

Целувки…

1=1=1